Exploziile solare catastrofale pentru Pământ, mai frecvente decât au crezut cercetătorii
Exploziile solare periculoase pentru Pământ ar putea fi mai frecvente decât au crezut cercetătorii. Noi cercetări au arătat că soarele poate produce explozii catastrofale o dată la o sută de ani. Cercetătorii susțin că o explozie mai puternică decât miliarde de bombe atomice ar face daune uriașe.
Soarele ar putea produce explozii catastrofale mult mai des decât s-a crezut anterior și una ar putea avea loc în curând, potrivit unei cercetări publicate în revista Science. Este vorba despre megafurtuni, de mii de ori mai puternice decât erupțiile solare obișnuite, care pot să distrugă electronicele și serverele de date de pe Pământ, dar și sateliții din spațiu.
Anterior se credea că astfel de furtuni uriașe se produc o dată la câteva mii de ani. Noul studiu a verificat 56.000 de stele asemănătoare soarelui și a constatat că super erupțiile pot să apară mult mai des, o dată la o sută de ani, anunță Live Science.
Una dintre cele mai mari furtuni solare din istoria recentă
Una dintre cele mai mari furtuni solare din istoria recentă a fost evenimentul Carrington din 1859. Acela a eliberat energia pe care o produc 10 miliarde de bombe atomice.
După ce s-a izbit de Pământ, fluxul de particule solare a incendiat sistemele telegrafice din întreaga lume și a făcut ca aurore mai strălucitoare decât lumina lunii să fie vizibile oamenilor. Oamenii de știință se tem că soarele este capabil să producă și explozii mult mai puternice care s-ar dovedi devastatoare pentru planetă.