Cea mai nouă teorie deplasată a lui Elon Musk: Oamenii fără adăpost nu există
Nu este un secret faptul că Elon Musk, CEO-ul polivalent și cel mai bogat om din lume, a devenit semnificativ detașat de realitate. De multă vreme, Musk se înconjoară de adulatori, mergând până la a-și cumpăra o rețea socială pentru a-și elimina sistematic criticii. Acum, cea mai nouă teorie deplasată a lui Elon Musk spune că oamenii fără adăpost nu există.
Musk a manifestat în repetate rânduri dispreț față de cei mult mai puțin privilegiați decât el, acuzându-i fără dovezi de infracțiuni și insultându-i.
Acum, aceste tendințe întunecate par să se contopească: într-un tweet recent, Musk a susținut că „în majoritatea cazurilor, cuvântul ‘homeless’ (persoană fără adăpost) este o minciună”, argumentând că „de obicei este un cuvânt de propagandă pentru drogați violenți cu boli mintale severe”.
O nouă teorie deplasată a lui Elon Musk spune că oamenii fără adăpost nu există
Cea mai nouă teorie deplasată a lui Elon Musk spune că oamenii fără adăpost nu există. Această afirmație marchează, fără îndoială, un nou punct minim al comportamentului său, evidențiind vitriolul bine documentat și lipsa de empatie a lui Musk față de victimele unei societăți nedrepte. Totodată, subliniază refuzul său uluitor de a aborda problemele reale care au dus la creșterea constantă a numărului de persoane fără adăpost.
Tweetul lui Musk îi răspundea unei afirmații fără dovezi, conform căreia oferirea de locuințe persoanelor fără adăpost duce la conflicte, crime sau supradoze. Aceasta este o evaluare revoltătoare și profund inexactă, subliniază Futurism.
În realitate, un raport din decembrie 2023 al Departamentului de Locuințe și Dezvoltare Urbană din SUA (HUD) a constatat că peste 650.000 de americani trăiesc fără adăpost într-o noapte obișnuită, cel mai mare număr înregistrat de când s-a început raportarea acestor date, în 2007.
Cum ajung oamenii să nu aibă unde locui?
Experții subliniază de mult timp că sărăcia și lipsa locuințelor accesibile sunt factori majori care contribuie la această problemă, fiind profund interconectate cu alte nedreptăți din societatea actuală.
Să reduci problema oamenilor fără adăpost la „drogați violenți cu boli mintale severe” este nu doar o afirmație inexactă și desensibilizantă, ci și o ignorare crasă a cauzelor reale ale acestui fenomen.
Musk a criticat frecvent „infracțiunile violente”, mai ales în San Francisco, unde X (fosta Twitter), compania pe care a achiziționat-o în 2022, își are sediul central. „Mulți oameni pe care îi cunosc au fost grav agresați”, a spus Musk într-un tweet anul trecut, fără a oferi nicio dovadă.
Într-o conversație cu comentatorul de extremă dreaptă Tucker Carlson, Musk a declarat că „dacă mergi pe străzile din San Francisco și în multe alte centre urbane, termenul ‘homeless’ este greșit; ar trebui să îi numim ‘zombi drogați violenți’”. De asemenea, a spus că „San Francisco a fost odată unul dintre cele mai frumoase orașe din lume, iar acum trebuie să eviți acele seringi, fecale și trupuri”.
Desigur, Musk a omis să menționeze criza locuințelor accesibile, lipsa unei rețele de siguranță socială și subfinanțarea inițiativelor pentru locuințe din oraș.
Un articol publicat de Popular Information pe Substack oferă o perspectivă mai realistă asupra situației. De exemplu, o mare parte dintre persoanele fără adăpost din SUA sunt copii, conform raportului HUD. Persoanele fără adăpost sunt, de asemenea, mult mai susceptibile să fie victime ale infracțiunilor violente decât să fie autorii acestora.
Chiar și cu locuri de muncă, o soluție care, conform lui Musk, ar rezolva automat problema, mulți oameni nu își pot permite locuințe. Chiria pentru un apartament modest cu două camere este de neatins pentru nenumărați americani care lucrează cu normă întreagă pe salariul minim.
Ce părere au utilizatorii platformei X despre această teorie deplasată a lui Elon Musk?
Până și utilizatorii platformei sociale a lui Musk au fost tulburați de afirmația sa că „persoanele fără adăpost” sunt „o minciună.”
„Cuvântul ‘homeless’ descrie starea financiară și lipsa unei reședințe a unei persoane. Ce legătură are asta cu lucrurile pe care ai încercat să i le atribui acestui termen?”, a răspuns un utilizator.
„Este ușor să judeci dintr-o poziție de stabilitate, dar compasiunea și empatia sunt semnele unei conștiințe adevărate”, a scris altul.
Un alt utilizator a adăugat: „După ce am lucrat cu persoane fără adăpost, pot spune că majoritatea nu sunt grav bolnavi mintal sau dependenți de droguri; au doar nevoie de un loc în care să trăiască. Musk nu oferă soluții, ci doar critici.”
Alții au subliniat nivelul uluitor de privilegiu al lui Musk, respingând viziunea sa superficială. „Cel mai bogat om din țară ne spune ce înseamnă ‘homeless’… absolut relevant!”, a glumit un utilizator.
Vă recomandăm să citiți și:
Un cartier de lux a crescut cu 3% suprafața Principatului Monaco
Anders Breivik, norvegianul care a ucis 77 de oameni, a primit în celulă doi porcușori de Guineea
Ar fi nevoie de o singură mutație ca gripa aviară să se transmită între oameni, arată un studiu