Home » D:News » Astronomii au găsit o galaxie care arată la fel ca a noastră, pe vremea când Universul avea 600 de milioane de ani

Astronomii au găsit o galaxie care arată la fel ca a noastră, pe vremea când Universul avea 600 de milioane de ani

Astronomii au găsit o galaxie care arată la fel ca a noastră, pe vremea când Universul avea 600 de milioane de ani
Credit foto: NASA, ESA, CSA, STScI, Chris Willott (National Research Council Canada), Lamiya Mowla (Wellesley College), Kartheik Iyer (Columbia University)
Publicat: 13.12.2024

Telescopul Spațial James Webb (JWST) al NASA a capturat pentru prima dată o imagine a felului în care arăta galaxia noastră în momentul formării sale. Poza i-a dus pe specialiști cu gândul la Crăciun, relatează BBC.

„Pur și simplu ador galaxia sclipitoare cu luminile sale de Crăciun, strălucind așa cum era atunci când Universul avea doar 600 de milioane de ani”, a declarat Catherine Heymans, Astronomul Regal al Scoției.

Imaginea înfățișează zece grupuri de stele de culori diferite, care par a fi globuri de Crăciun suspendate în cosmos.

Indicii despre modul în care s-a format Universul

Este pentru prima dată când oamenii de știință au observat aglomerări de stele asamblându-se pentru a forma o galaxie asemănătoare Căii Lactee, iar descoperirea oferă indicii despre modul în care s-a format Universul. Cercetătorii au numit galaxia îndepărtată „Licuriciul Sclipitor” (Firefly Sparkle), deoarece seamănă, de asemenea, cu un roi de licurici multicolori.

Din orbita sa spațială, neafectată de atmosfera Pământului, cel mai puternic telescop construit vreodată a surprins galaxii mai îndepărtate și, implicit, mai vechi, dar nu una asemănătoare cu a noastră, în primele etape de formare, și nu cu un asemenea nivel de detaliu, potrivit NASA.

Heymans, care nu face parte din echipa de cercetare, a descris descoperirea drept „splendidă, importantă din punct de vedere științific și extrem de festivă”. Aglomerările de stele sunt de culori diferite deoarece se află în etape diferite de formare, potrivit lui Dr. Mowla.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase