Un nou studiu sugerează că un burete fabricat din bumbac și os de calmar, care a absorbit aproximativ 99,9% din microplasticele din mostrele de apă, ar putea fi o soluție pentru poluarea cu microplastice a apelor din întreaga lume, relatează The Guardian.
În plus, filtrarea realizată de burete pare să fie scalabilă, au declarat autorii de la Universitatea din Wuhan în studiul care a fost revizuit și publicat în revista Science Advances. Acest lucru ar rezolva o problemă care a împiedicat utilizarea sistemelor anterioare de filtrare a microplasticelor, care au avut succes în medii controlate, dar nu au putut fi extinse.
Dacă va fi implementat cu succes la o scară mai mare în cadrul cercetărilor viitoare, filtrul ar putea schimba cursul uneia dintre cele mai grave crize de sănătate publică din lume.
„Remedierea microplasticului în corpurile acvatice este esențială pentru întregul ecosistem, dar este dificil de realizat cu o strategie universală și eficientă”, au scris autorii studiului în lucrare.
Microplasticele au fost detectate în probe de apă din întreaga lume la niveluri care îi îngrijorează din ce în ce mai mult pe cercetători, pe măsură ce amenințările la adresa sănătății pe care le reprezintă această substanță devin mai clare. Conform unei estimări, o persoană obișnuită înghite anual aproximativ 4.000 de particule de plastic în apa potabilă. Substanța a fost găsită inclusiv în norii de deasupra muntelui Fuji și în cea mai adâncă groapă din ocean.
Studiul a testat buretele într-un șanț de irigații, un lac, un iaz și în apa de mare. În toate cazurile, a eliminat până la 99,9% din plastic. Buretele este fabricat din chitină extrasă din oase de calmar și din celuloză de bumbac, materiale care sunt adesea folosite pentru a combate poluarea.
Costul, poluarea secundară și complexitatea tehnologică au împiedicat multe alte sisteme de filtrare, dar producția pe scară largă a noului material este posibilă deoarece este ieftin, iar materiile prime sunt ușor de obținut, spun autorii.
Autorii spun că ar putea crea un model al buretelui care să poată fi folosit la scară industrială în câțiva ani, dacă testele se dovedesc a fi de succes, și că acesta ar putea fi folosit în sistemele de filtrare casnice sau municipale. Buretele ar putea fi folosit și în mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și alte surse de poluare cu microplastice.