O navă spațială rusească lansată la o altitudine mai mare decât cea a majorității sateliților a stârnit de multă vreme îngrijorarea Pentagonului, iar noi dezvăluiri despre conținutul său sporesc aceste temeri. Ar putea aceasta să conțină o armă rusească?
Lansată în februarie 2022, cu doar câteva săptămâni înainte de invadarea Ucrainei, nava Cosmos 2553 este prezentată oficial drept un dispozitiv menit să testeze „instrumente și sisteme de bord nou dezvoltate”. Totuși, conform unui raport al New York Times, acest satelit misterios ar conține un „fals focos nuclear”, ceea ce ridică semne de întrebare legate de posibilitatea înarmării sale reale.
Deși conceptul unui atac nuclear din spațiu este terifiant, impactul asupra vieții pe Pământ ar fi indirect. Un astfel de atac ar putea distruge sateliții din vecinătate, cu efecte devastatoare asupra comunicațiilor și infrastructurii globale. Istoric vorbind, SUA au detonat o armă nucleară în spațiu în 1962, ceea ce a generat un impuls electromagnetic ce a afectat ușor instalațiile electrice din Hawaii. Însă testul a demonstrat potențialul periculos al unor astfel de acțiuni, ceea ce a dus la semnarea în 1967 a Tratatului Spațiului Cosmic, prin care SUA și Rusia s-au angajat să prevină războiul în spațiu, scrie Futurism.
În ciuda acestui tratat, Cosmos 2553, aflat la 402 kilometri deasupra Pământului, a stârnit suspiciuni. Specialiștii militari suspectează că ar putea fi o armă nucleară secretă, iar forțele spațiale americane și agențiile de informații au investigat discret scopul real al satelitului. În 2024, au apărut tot mai multe informații care sugerează că dispozitivul ar putea fi un precursor de armă rusească anti-satelit.
Președintele rus Vladimir Putin a negat constant aceste acuzații, dar după dezvăluirile recente ale New York Times, nu a mai oferit nicio declarație clară pe acest subiect. În paralel, Rusia a blocat în aprilie 2024 o rezoluție ONU care propunea interzicerea armelor nucleare în spațiu, ceea ce a intensificat suspiciunile internaționale.
Dacă informațiile de la New York Times sunt corecte, acest incident ar putea marca un moment critic în relațiile internaționale și în cursa pentru controlul spațiului cosmic, cu potențiale consecințe grave pentru securitatea globală.
Ucraina nu se va „mulțumi cu niciun fel de alternative” la aderarea la NATO
Anglia aprobă un medicament revoluționar pentru o formă rară de cancer
Cuplurile care locuiesc separat trăiesc mai bine, arată un studiu