21 decembrie marchează începutul iernii astronomice, momentul cunoscut ca solstițiul de iarnă, atunci când vom avea cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte din an.
Ziua va dura doar 8 ore și 50 de minute, în timp ce noaptea se va întinde pe parcursul a 15 ore și 10 minute. Acest fenomen se produce pentru că Soarele ajunge la cel mai sudic punct față de Ecuator, răsărind și apunând cu 23 de grade mai spre sud față de punctele cardinale est și vest.
La amiază, Soarele va urca pe cer până la doar 21 de grade față de orizont, aceasta fiind cea mai joasă poziție din întregul an pentru latitudinea României. Fenomenul se datorează înclinării axei Pământului cu 66 de grade și 33 de minute față de planul orbitei sale în jurul Soarelui.
Din 21 decembrie, lucrurile încep să se schimbe treptat: zilele vor deveni din ce în ce mai lungi, iar nopțile mai scurte, până la solstițiul de vară din 21 iunie. În emisfera sudică, situația este opusă – acolo începe vara astronomică, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.