O treime din speciile Pământului ar putea să dispară până în 2100 dacă schimbările climatice nu sunt încetinite. Pericolul este și mai mare dacă modificările climei vor accelera, atrag atenția specialiștii.
O analiză a cercetărilor asupra celor mai cunoscute specii din întreaga lume arată că schimbările climatice ar putea duce la dispariția acestora. Aproape o treime dintre speciile din întreaga lume ar fi în pericol de dispariție până la sfârșitul secolului dacă omenirea va continua să elibereze gaze cu efect de seră, potrivit unui nou studiu, citat de Live Science.
Studiul a constatat că dacă temperaturile globale ar crește cu 1,5 grade Celsius peste temperatura medie preindustrială, depășind ținta Acordului de la Paris, disparițiile ar crește rapid. Cele mai afectate vor fi speciile din ecosistemele montane, insulare și de apă dulce, specii din America de Sud, Australia și Noua Zeelandă și amfibienii.
Schimbările climatice provoacă schimbări ale temperaturilor și tiparelor precipitațiilor, modificând habitatele și interacțiunile dintre specii. De exemplu, temperaturile mai calde au făcut ca migrația fluturelui monarh să nu se potrivească cu înflorirea plantelor pe care le polenizează.
În timp ce unele specii s-ar putea adapta sau migra ca răspuns la condițiile de mediu în schimbare, unele nu pot supraviețui schimbărilor drastice ale mediului, ceea ce va duce la scăderea populației și uneori la dispariție.