Home » D:News » „Coșuri uriașe de fum”, descoperite pe fundul Mării Moarte

„Coșuri uriașe de fum”, descoperite pe fundul Mării Moarte

„Coșuri uriașe de fum”, descoperite pe fundul Mării Moarte
Credit foto: UFZ/EurekAlert
Publicat: 07.12.2024

Fisuri misterioase care elimină lichid strălucitor au fost descoperite pe fundul Mării Moarte. Oamenii de știință avertizează că fisurile pot reprezenta un avertisment privitor la producerea unor surpări de amploare. Cele mai mari coloane de lichid strălucitor au 7 metri înălțime.

Oamenii de știință au descoperit pe fundul Mării Moarte mai mulți „fumegători albi”. Este vorba despre „hornuri” de sare care elimină jeturi de fluid strălucitor. Descoperirea a fost făcută în timp ce cercetătorii analizau resursele de apă subterană. Cele mai multe coloane au între 1 și 2 metri înălțime, mărimea fiind calculată de la fundul mării. Cele mai mari au 7 metri înălțime și circa 3 metri în diametru.

„Până acum sunt unice și nu au fost niciodată observate la nivel mondial”, a a explicat, pentru Live Science, Christian Siebert, un hidroecolog la Centrul Helmholtz pentru Cercetarea Mediului din Germania.

Ce au descoperit pe fundul Mării Moarte?

În urma investigațiilor, a devenit clar că lichidul strălucitor este apă subterană care a pătruns în straturile groase de rocă bogată în sare de pe fundul Mării Moarte. Pe măsură ce apa curge printre roci, o parte din sarea din interiorul lor se dizolvă, rezultând o saramură foarte concentrată.

Cercetătorii cred că fenomenul inedit ar putea anunța o prăbușire de proporții a unei porțiuni a fundului mării. De altfel, în zonă au mai avut loc surpări.

„Până în prezent, nimeni nu poate prezice unde vor avea loc următoarele prăbușiri (…) Acest lucru face din fumegătorii albi un instrument de prognoză remarcabil pentru localizarea zonelor care sunt expuse riscului de colaps în viitorul apropiat”, a mai spus Christian Siebert.

Marea Moartă este un lac sărat izolat care se învecinează cu Iordania, Israel și Cisiordania. Marea Moartă este renumită pentru salinitatea sa, fiind de aproape 10 ori mai sărată decât oceanul. În ultimii 50 de ani, Marea Moartă s-a micșorat rapid din cauza secetei și a evaporării. Acest lucru a dus la o scădere a rezervei de apă freatică în țările din zonă.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase