Home » D:News » De ce oul fiert încă este un deliciu culinar greu de egalat?

De ce oul fiert încă este un deliciu culinar greu de egalat?

De ce oul fiert încă este un deliciu culinar greu de egalat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 07.12.2024

Moale, lipicios, cremos – oricum îți place să-l numești, tăierea unui ou fiert pentru a dezvălui un gălbenuș auriu glorios, învelit într-un albuș ferm și cremos, este unul dintre cele mai simple și pure plăceri ale vieții.

Cel puțin această imagine s-a păstrat încă de acum mai bine de 70 de ani, când o mișcare de marketing a plasat banalul ou în mijlocul unei ceremonii demne până și de curțile regale.

Putem spune fără ezitare că nimic nu poate învinge un ou fiert moale, servit cu „pâine prăjită pe margine – o delicatesă despre care se zvonește că a fost inventată de Consiliul de Marketing al Ouălor în anii 1950.

Oul fiert, greu de egalat

Alegerea paharului tău preferat pentru ou, crăparea ceremonioasă a cojii cu o lovitură precisă a lingurii, tăierea capacului și scufundarea pâinii prăjite cu unt în gălbenușul care curge reprezintă o „ceremonie culinară” care nu se demodează niciodată.

Da, un ou fiert este o expresie practică a frumuseții perfecte – iar obținerea unui ou ideal necesită doar puțină experiență în bucătărie, notează The Guardian.

Care sunt pașii acestei „ceremonii culinare”

Așa cum știu toți bucătarii cu experiență, primul pas este alegerea oului potrivit. Ouăle trebuie să fie proaspete, de la găini crescute liber și cu gălbenuș auriu, pentru o explozie glorioasă de culoare atunci când sunt deschise.

Urmează temutul proces de fierbere. Conform metodei clasice, regulile sunt simple, dar de neclintit. Temperatura ouălor este irelevantă, dar dimensiunea tigăii nu este: aceasta trebuie să fie suficient de mare pentru a evita aglomerarea. Ouăle trebuie acoperite cu aproximativ 2 cm de apă rece, care se aduce la punctul de fierbere cât mai rapid posibil, apoi se reduce temperatura pentru a fierbe lent. Apoi, setează cronometrul. Momentul în care deschizi un ou și descoperi gălbenușul perfect este unul satisfăcător, așa că nu este timpul pentru aproximări.

Pentru ouă moi: setează cronometrul la două minute.

Pentru ouă tari, dar cu gălbenuș ușor moale: trei minute.

Pentru un gălbenuș complet solid: șapte minute generoase.

După ce sunt gata, transferă ouăle într-un bol cu apă cu gheață sau trece-le sub jet de apă rece pentru a opri procesul de gătire. Dacă intenționezi să le decojești, așteaptă până când oul este suficient de rece pentru a fi manipulat, apoi rulează-l ușor pe o suprafață dură pentru a slăbi coaja. Folosind o linguriță, poți introduce marginea între coajă și ou pentru a o desprinde în câteva bucăți.

Pentru ouăle moi, dacă vrei să le combini cu ceva mai special decât pâinea prăjită cu unt, nimic nu te împiedică să adaugi propriile tale variații. În trecut, sparanghel învelit în prosciutto, felii de pâine rarebit, avocado cu pancetta subțire, bastonașe de mămăligă fermă presărate cu parmezan sau chiar „pigs in blankets” (cârnați înveliți în bacon) au fost toate opțiuni care au ajuns în profunzimea unui ou dippy.

Imaginația nu are limite la servirea oului

Posibilitățile pentru ouăle fierte tari sunt, de asemenea, infinite. Ele pot reprezenta punctul culminant al unui kedgeree, pot fi zdrobite peste pâine prăjită cu avocado sau pot fi amestecate în salate pentru un plus de proteine. De la o salată clasică niçoise la o salată asiatică cu pui presărată cu semințe negre de susan sau o combinație de vară simplă cu roșii, ierburi și bucăți de pâine albă crocantă.

La cină, ouăle fierte tari, decojite și poșate în sos de soia, mirin, oțet de orez și ardei iute, pot crea o masă spectaculoasă, plină de umami, servită pe un bol simplu de orez sau într-o supă reconfortantă de tăiței. Un curry cu ouă fierte este, de asemenea, o rețetă clasică indiană subapreciată.

Între timp, ouăle umplute revin în tendințe. Un element de bază al petrecerilor din anii ’70, aceste aperitive gustoase pot atrage atenția dacă li se oferă un aspect modern – poate cu trufe rase deasupra, prăjite în adâncime sau marinate în sos de soia înainte ca gălbenușurile să fie amestecate cu wasabi și ghimbir murat.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Amprente vechi de 1,5 milioane de ani a două specii diferite de strămoși umani, descoperite în același loc

Cele două vârste la care oamenii trec printr-o „explozie de îmbătrânire”

De ce ouăle de găină au culori diferite?

Cafeaua, ouăle și orezul alb conțin substanțe toxice care se acumulează în organism

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
De ce vorbim singuri? Beneficii, explicații științifice și ce spun specialiștii
De ce vorbim singuri? Beneficii, explicații științifice și ce spun specialiștii
Stimularea unei singure proteine crește durata de viață și încetinește îmbătrânirea
Stimularea unei singure proteine crește durata de viață și încetinește îmbătrânirea
Test de cultură generală. Care este animalul cu cea mai puternică mușcătură?
Test de cultură generală. Care este animalul cu cea mai puternică mușcătură?
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
Misterul Triunghiului Bermudelor, posibil rezolvat! Ce au descoperit doi seismologi?
De ce petrecerea de Crăciun la birou este, de fapt, tot muncă
De ce petrecerea de Crăciun la birou este, de fapt, tot muncă
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Una dintre cele mai sângeroase organizaţii care provoacă teroare de peste 150 de ani: „Ei sunt, de fapt, urmaşii maimuţelor”
Cum să mâncăm tot ce vrem de sărbători fără să ne fie rău?
Cum să mâncăm tot ce vrem de sărbători fără să ne fie rău?
Cea mai veche clădire din Anglia a fost construită în urmă cu 15 secole și încă mai este folosită
Cea mai veche clădire din Anglia a fost construită în urmă cu 15 secole și încă mai este folosită
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
Care sunt cele mai periculoase jucării de Crăciun și ce riscuri există pentru copii?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
De ce nu este sănătos să adormi cu televizorul pornit?
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Mesele de sărbători sunt momentul potrivit pentru a vorbi și despre istoricul medical al familiei
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Nicolae Ceaușescu și recordurile vânătorești
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Toate formele de nicotină dăunează inimii, avertizează cardiologii
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Ce este „a treia stare” a vieții și ce se întâmplă cu celulele după moartea organismului?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Cum a fost detectat un virus mortal în respirația balenelor din Arctica?
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Bucureștiul, sub bombele zeppelinelor germane
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau să mă iubesc. Dar sunt blocat în acest paradox nenorocit”
Kurt Cobain, viața unui om prins între sensibilitate, faimă și autodistrugere. „Vreau să cred în Dumnezeu. Vreau ...
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru
Somnul insuficient ar putea declanșa un cerc vicios în creier nostru