Obiceiurile alimentare actuale și creșterea dramatică a cazurilor de cancer intestinal la persoanele sub 50 de ani au legătură, reiese dintr-un nou studiu făcut la Universitatea Flinders.
Cercetătorii au analizat date de la peste 97.500 de persoane și au descoperit că dietele bogate în carne roșie, fast-food, cereale rafinate și băuturi zaharoase cresc semnificativ riscul de cancer gastrointestinal.
„Am identificat multe legături directe între alegerile alimentare greșite și cancerele digestive”, avertizează epidemiologul Yohannes Melaku, unul dintre autorii studiului.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât se estimează că până în 2040, doar cancerul colorectal va provoca 1,6 milioane de decese la nivel mondial. Cancerele gastrointestinale sunt deja responsabile pentru unul din trei decese cauzate de cancer la nivel global.
În schimb, persoanele care consumă o dietă bogată în fibre și grăsimi nesaturate au un risc mult mai scăzut de a face cancer colorectal.
Alimentele recomandate includ fructe de pădure și frunze verzi, migdale, nuci și semințe de in, turmeric, ghimbir și usturoi, citrice și pește gras și legume colorate.
Cercetătorii bănuiesc că mecanismele prin care dieta influențează apariția cancerului implică procese inflamatorii și interacțiuni cu microbiomul intestinal. Ei subliniază că alimentele precum carnea roșie, băuturile zaharoase și carbohidrații rafinați cresc inflamația și pot duce la rezistență la insulină, un factor de risc pentru cancer.
„Este timpul să luăm măsuri pentru a proteja sănătatea digestivă a oamenilor, mai ales că vedem tot mai multe cazuri la persoane sub 50 de ani”, concluzionează profesorul Melaku.
Studiul a fost publicat în European Journal of Nutrition and Nutrition Reviews.