Arheologii din Cipru au scos la lumină depozite impresionante de amfore

21 12. 2024, 01:00
Foto: Shutterstock

O echipă internațională de arheologi a încheiat programul din acest sezon de săpături și cercetări la Agios Georgios și pe insula Yeronisos din districtul Paphos din Cipru.

Agios Georgios a fost excavat pentru prima dată în anii 1950, dezvăluind o așezare creștină timpurie extinsă, care provine încă din perioada bizantină. Aceste săpături au scos la iveală trei bazilici, toate din secolul al VI-lea d.Hr.

În plus, cercetările ulterioare au descoperit și rămășițele unei așezări care a ocupat o parte din panta sudică, în perioada romană și creștină timpurie.

Agios Georgios a fost excavat pentru prima dată în anii 1950

Studiul recent, care face parte din Expediția Insulei Yeronisos, a cercetat o zonă de 3,5 km de coastă a Cape Drepanum, de la Peșterile Mării aflate la sud, până la râul Aspros de la nord.

Arheologii au excavat și două tranșee pe linia țărmului, descoperind depozite vaste de amfore romane târzii care au fost, cel mai probabil, aruncate încă din antichitate.

Au fost recuperate și cantități de amfore romane târzii de tip 1 de producție locală paphiană, împreună cu așa-numitele „amfore palestiniene în formă de pungă”.

Insula ar fi fost locul unui sanctuar dedicat lui Apollo în secolul I î.Hr.

Acestea au fost descoperite împreună cu așa numitele „borcane Gaza”, care sugerează existența unor legături maritime între Capul Drepanum și sudul Palestinei, legătură existentă chiar și în secolul al VI-lea d.Hr.

Pe insula Yeronisos, arheologii au descoperit rămășițe ale zidurilor ptolemaice târzii și au scos la lumină ceramică elenistică și bizantină timpurie în două tranșee de excavare, scrie HeritageDaily.

Astfel, săpăturile de pe insula Yeronisos au identificat trei perioade distincte de ocupație: calcoliticul timpuriu (3800 î.Hr.), elenismul târziu (80-30 î.Hr.) și bizantinul (secolele VI-VII și XIII).

Perioada elenistică târzie marchează apogeul activității, insula putând fi fost locul unui sanctuar dedicat lui Apollo în secolul I î.Hr.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Amfore antice, scoase la lumină de soldații ucraineni care săpau tranșee în Odesa

Gropi cu amfore grecești din secolul al IV-ea î.Hr. au fost găsite în Marsilia

Amfore vechi de doua milenii au fost descoperite in Marea Mediterana

O descoperire arheologică „de senzație”, făcută chiar la poalele Alpilor în Elveția