Femeile însărcinate dezvoltă „un scut natural împotriva gripei”, au descoperit cercetătorii

05 12. 2024, 02:00
Sursa foto: Shutterstock

Femeile însărcinate nu sunt mai vulnerabile la gripă, așa cum se credea, ci dimpotrivă – sarcina activează un mecanism natural de protecție în nas care împiedică virusul să ajungă la plămâni.

Cercetătorii de la Universitatea McGill au observat că în timpul sarcinii, în cavitatea nazală se activează un tip special de celule care produc o moleculă puternică de apărare antivirală. Este ca și cum corpul ar instala un scut invizibil care protejează atât mama, cât și copilul.

„Rezultatele sunt surprinzătoare, dar au sens din punct de vedere evolutiv. O mamă trebuie să rămână sănătoasă pentru a-și proteja copilul în dezvoltare, așa că sistemul imunitar se adaptează pentru a oferi apărări mai puternice”, explică Dr. Maziar Divangahi, unul dintre coordonatorii studiului.

Experții recomandă vaccinarea antigripală pentru femeile însărcinate

Această descoperire ar putea duce la dezvoltarea unor vaccinuri nazale mai eficiente, nu doar pentru gravide, ci pentru toată populația. Cercetătorii cred că ar putea stimula artificial producția moleculei protective, numită Interleukina-17, chiar și la persoanele care nu sunt însărcinate.

Totuși, experții continuă să recomande vaccinarea antigripală pentru femeile însărcinate, care rămân în categoria de risc pentru complicații precum nașterea prematură.

Echipa lucrează la găsirea unor modalități de a preveni daunele pulmonare în timpul infecțiilor virale precum gripa sau COVID-19, concentrându-se pe împiedicarea sistemului imunitar să reacționeze excesiv, anunță Science Advances.