Ucraina nu se va „mulțumi cu niciun fel de alternative” la aderarea la NATO

04 12. 2024, 09:30
Sursa foto: Profimedia

Ucraina va refuza orice fel de garanții de securitate care să înlocuiască aderarea la NATO, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe.

„Având în spate experiența amară a Memorandumului de la Budapesta, nu ne vom mulțumi cu niciun fel de alternative, surogate sau substitute pentru statutul de membru cu drepturi depline al Ucrainei în NATO”, se arată în declarație, cu doar două zile înainte de cea de-a 30-a aniversare a semnării memorandumului, notează Kyiv Independent.

Miniștrii de externe ai NATO se reunesc la Bruxelles între 3 și 4 decembrie, la care participă și Ucraina. Kievul i-a îndemnat pe aliați să emită o invitație de aderare în timpul reuniunii, dar Reuters a informat că există o lipsă de consens pe această temă.

Volodimir Zelenski a sugerat încheierea războiului în schimbul aderării la NATO

Ucraina a renunțat la arsenalul său de arme nucleare din perioada sovietică în cadrul Memorandumului de la Budapesta din 1994, în schimbul recunoașterii frontierelor sale și a garanțiilor de securitate din partea SUA și Rusiei, printre altele.

Declarația ministerului face apel la „SUA și Marea Britanie, care au semnat Memorandumul de la Budapesta,… Franța și China, care s-au alăturat acestuia” și toate statele participante la Tratatul de neproliferare a armelor nucleare să sprijine invitația Ucrainei la NATO pentru a contracara tentativele de șantaj ale Rusiei.

Anterior, președintele Volodimir Zelenski a sugerat încheierea „fazei fierbinți” a războiului de-a lungul frontului de est al Ucrainei în schimbul aderării la NATO, fără a include imediat teritoriile ocupate.

În comentarii separate, Zelenski a declarat că principiul apărării colective al alianței, prevăzut la articolul 5, ar putea să nu se aplice teritoriilor ucrainene care se confruntă cu lupte active dacă Ucraina ar adera la NATO.

Mai mulți aliați se opun în continuare aderării rapide a Ucrainei la alianță, inclusiv Germania, Slovacia și Ungaria.