Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini bani

25 11. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Sistemul fiscal lasă buzunarele goale: deşi România are taxe mai mici pe muncă decât ţările din regiune, angajaţii români rămân cu mai puţini bani la final de lună. La un salariu brut de 1.000 de euro, un angajat român rămâne cu doar 590 de euro „în mână” – cea mai mică valoare din cinci țări.

Sistemul fiscal românesc reduce semnificativ salariile nete, în timp ce alte ţări precum Polonia sau Cehia au stabilit taxele pe muncă într-un mod care lasă mai mulţi bani în buzunarele angajaţilor. „Impozitarea muncii trebuie înţeleasă dincolo de cota unică”, potrivit Ziarului Financiar.

România are salarii nete mai mici comparativ cu alte ţări din regiune, astfel că la un salariu brut de 1.000 de euro pe lună oamenii primesc „în mână” 590 de euro, cea mai mică valoare dintre ţările din regiune analizate, arată calculele ZF realizate baza statisticilor europene şi cu ajutorul calculatorului de salarii pentru ţările europene accace.com.

România are taxe mai mici pe muncă în comparaţie cu alte ţări

Aşadar, deşi la prima vedere pare că în România sunt taxe mai mici pe muncă în comparaţie cu alte ţări din regiune, la final de lună banii cu care rămân angajaţii români în buzunare sunt mai puţini, iar responsabil pentru asta este sistemul fiscal din fiecare ţară.

Salariile nete mai mari în ţări cu taxe aparent mai mari se datorează de regulă modului în care sistemul fiscal prioritizează anumite deduceri şi plafonări, ceea ce scade povara efectivă asupra angajatului.

Cu alte cuvinte, taxele cresc odată cu veniturile astfel încât cei cu salarii mici să rămână cu o parte mai mare în buzunare la final de lună.