Un program revoluționar de Inteligență Artificială „citește” genele tumorilor dintr-o simplă imagine

20 11. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Cercetătorii de la Stanford Medicine au dezvoltat un program revoluționar de inteligență artificială care poate prezice activitatea a mii de gene din tumori analizând doar imaginile obișnuite ale biopsiilor, fără a mai fi nevoie de teste genetice costisitoare care pot dura săptămâni întregi.

Programul, numit SEQUOIA, funcționează asemenea unui „translator” între imaginea tumorii văzută la microscop și activitatea genelor din celulele canceroase.

Acesta poate analiza imagini standard de biopsie, colorate prin metoda clasică folosită în toate spitalele, prezice comportamentul a peste 15.000 de gene diferite, atinge o precizie de peste 80% pentru anumite tipuri de cancer, oferi rezultate imediate, față de săptămânile necesare testelor genetice clasice și economisi mii de dolari per pacient, relatează Nature Communications.

„Acest tip de software ar putea identifica rapid semnăturile genetice în tumorile pacienților”

„Acest tip de software ar putea identifica rapid semnăturile genetice în tumorile pacienților, accelerând deciziile medicale și economisind sume importante pentru sistemul de sănătate”, explică profesorul Olivier Gevaert, coordonatorul cercetării.

Pentru a crea acest program, echipa a folosit 7.584 de biopsii din 16 tipuri diferite de cancer, date despre genele active în aceste tumori și informații despre celule sănătoase pentru comparație.

Programul s-a dovedit deosebit de eficient în cazul cancerului de sân, unde poate înlocui teste genetice costisitoare precum MammaPrint, care analizează 70 de gene pentru a prezice riscul de reapariție a cancerului. Testele au arătat că pacientele identificate ca având risc ridicat de către SEQUOIA au avut într-adevăr rate mai mari de recidivă și timp mai scurt până la reapariția bolii.

„Am demonstrat cât de util este pentru cancerul de sân, iar acum îl putem folosi pentru toate tipurile de cancer. Este o sursă complet nouă de informații pe care nu o aveam până acum”, spune profesorul Gevaert.

Deși programul nu poate fi încă folosit în spitale – trebuie să treacă prin studii clinice și să primească aprobarea FDA – cercetătorii continuă să-l îmbunătățească.