Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică și a pierdut 70% din apă

19 11. 2024, 01:00
Sursa foto: Shutterstock

O nouă descoperire științifică arată că Marea Mediterană a trecut printr-o transformare dramatică în urmă cu 5,5 milioane de ani, pierzând peste două treimi din volumul său de apă.

Cercetătorii francezi de la CNRS au demonstrat că nivelul mării a scăzut cu până la 2,1 kilometri în doar 10.000 de ani.

Criza, numită „Criza de Salinitate Messiniană”, s-a desfășurat în două etape. În prima fază, care a durat 35.000 de ani, sarea s-a acumulat doar în estul Mediteranei, după ce legătura cu Oceanul Atlantic a fost restricționată. În a doua fază, întregul bazin mediteraneean a fost afectat de o evaporare masivă, care a dus la formarea unor depozite de sare groase de până la 3 kilometri pe fundul mării.

„Este cea mai spectaculoasă scădere a nivelului mării”

Scăderea dramatică a nivelului apei a avut consecințe majore pentru întreaga regiune. Cercetătorii au descoperit că aceasta a provocat erupții vulcanice locale și a influențat clima la nivel global.

Descoperirea a fost posibilă prin analiza izotopilor de clor din sarea extrasă de pe fundul Mării Mediterane.

„Este cea mai spectaculoasă scădere a nivelului mării din istoria geologică a Mediteranei”, explică cercetătorii în studiul publicat în revista Nature Communications.