Bacteriile din intestin pot prezice cine va dezvolta artrită reumatoidă

12 11. 2024, 01:00
Sursa foto: Shutterstock

O descoperire importantă ar putea schimba modul în care tratăm artrita reumatoidă, o boală care afectează peste 17,6 milioane de oameni în lume.

Cercetătorii britanici au găsit că modificările bacteriilor din intestin pot prezice cine va dezvolta această boală dureroasă a articulațiilor, scrie Medical News Today.

Studiul, realizat de echipa doctorului Christopher Rooney de la Universitatea din Leeds, a urmărit timp de 15 luni 124 de persoane cu risc de a dezvolta artrită reumatoidă. Dintre acestea, 30 au dezvoltat boala în timpul studiului.

Pacienții cu artrită aveau o diversitate mai mică de bacterii

Oamenii de știință au descoperit că pacienții care au făcut artrită aveau o diversitate mai mică de bacterii în intestin față de persoanele sănătoase. Mai mult, au identificat două tipuri specifice de bacterii (din familia Prevotella copri) care ar putea juca un rol crucial în declanșarea bolii.

„Intestinul este într-o conversație constantă cu sistemul imunitar. Atunci când apar modificări ale bacteriilor din intestin, acestea pot influența întregul organism”, explică dr. Rooney.

Descoperirea deschide drumul pentru noi tratamente. Cercetătorii cred că în viitor ar putea preveni sau întârzia apariția artritei reumatoide prin intervenții care să modifice bacteriile din intestin, cum ar fi probiotice speciale sau schimbări în alimentație.

„Este o descoperire promițătoare pentru tratamente preventive și personalizate care ar putea îmbunătăți viața celor predispuși la această boală”, spune dr. Rooney.