Radiațiile de la Cernobîl nu par să mai afecteze animalele din zona de excludere

10 11. 2024, 09:00
Sursa foto: Shutterstock

Cercetările recente arată că radiațiile din zona de excludere a Cernobîlului nu mai cauzează daune cronice faunei locale, la brotăcelul răsăritean spre exemplu, scrie IFLScience, care citează Biology Letters.

După dezastrul nuclear din 1986, zona de excludere a Cernobîlului a fost abandonată de oameni, dar a devenit un refugiu natural pentru faună. O cercetare recentă privind brotăcelul răsăritean (Hyla orientalis) sugerează că nivelurile actuale de radiație nu mai provoacă daune semnificative.

Studiul a fost realizat între 2016 și 2018, iar rezultatele au arătat că broaștele de la Cernobîl au aceleași indicatori de vârstă, stres și speranță de viață ca cele din zonele necontaminate. Aceasta sugerează că radiațiile nu mai au un impact cronic asupra faunei locale.

Zona de excludere de la Cernobîl, una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa

Anterior, cercetările au arătat cum broaștele din zonă au dezvoltat melaninism, o adaptare care le-ar fi permis să facă față nivelurilor extrem de ridicate de radiație după accident. Deși acest fenomen ar putea fi mai puțin relevant astăzi, cercetătorii nu au exclus posibilitatea ca pigmenții să joace un rol în supraviețuirea lor.

În ciuda scăderii nivelurilor de radiație, cercetătorii mizează pe importanța conservării zonei de excludere, care acum servește drept una dintre cele mai mari rezervații naturale din Europa, oferind un refugiu sigur pentru numeroase specii de animale. Totuși, cercetările în zonă au fost întrerupte din cauza conflictului în Ucraina, care a afectat siguranța și accesul în regiune.