Un studiu arată că un anumit stadiu al somnului ar fi esențial în reducerea riscului de demență
Conform unui studiu realizat în 2023, persoanele de peste 60 de ani sunt cu 27% mai predispuse să dezvolte demență dacă pierd doar 1% dintr-un anumit stadiu de somn în fiecare an, scrie Science Alert.
Somnul cu unde lente (sau faza NREM) este a treia etapă a unui ciclu de somn uman de 90 de minute, care durează aproximativ 20-40 de minute. Este cea mai odihnitoare etapă, în care undele cerebrale și ritmul cardiac încetinesc, iar tensiunea arterială scade.
Somnul profund ne întărește mușchii, oasele și sistemul imunitar și ne pregătește creierul pentru a absorbi mai multe informații. Recent, cercetările au descoperit că persoanele cu modificări ale creierului legate de Alzheimer s-au descurcat mai bine la testele de memorie atunci când au avut parte de mai mult somn cu unde lente.
„Somnul cu unde lente, sau somnul profund, sprijină îmbătrânirea creierului”
„Somnul cu unde lente, sau somnul profund, sprijină îmbătrânirea creierului în multe feluri și știm că somnul sporește eliminarea deșeurilor metabolice din creier, facilitând inclusiv eliminarea proteinelor care se agregă în boala Alzheimer”, a declarat Matthew Pase, neurocercetător la Universitatea Monash din Australia.
Pase și colegii săi din Australia, Canada și SUA au studiat 346 de participanți la Framingham Heart Study, care au efectuat două studii de somn nocturn între 1995 și 1998 și între 2001 și 2003, cu o medie de cinci ani între sesiunile de testare.
Această cohortă comunitară, care nu prezenta cazuri de demență la momentul studiului din 2001-2003 și avea peste 60 de ani în 2020, le-a oferit cercetătorilor posibilitatea de a analiza în timp legătura dintre somn și demență, prin compararea datelor din cele două studii de somn polisomnografice și monitorizarea ulterioară a cazurilor de demență până în 2018.
„Am folosit aceste date pentru a examina cum se modifică somnul cu unde lente odată cu înaintarea în vârstă și dacă schimbările în procentul de somn cu unde lente sunt asociate cu riscul de demență la vârste mai înaintate, până la 17 ani mai târziu,” a explicat Pase.
Alzheimer, cea mai comună formă de demență
Pe parcursul celor 17 ani de urmărire, au fost înregistrate 52 de cazuri de demență printre participanți. Nivelurile de somn cu unde lente, înregistrate în cadrul studiilor de somn, au fost analizate pentru a stabili o legătură cu aceste cazuri. În general, s-a constatat că rata de somn cu unde lente a participanților a scăzut începând cu vârsta de 60 de ani, atingând un nivel minim între 75 și 80 de ani și stabilizându-se ulterior.
Comparând datele din primul și al doilea studiu de somn al participanților, cercetătorii au observat că fiecare procent de scădere a somnului cu unde lente pe an era asociat cu un risc crescut cu 27% de a dezvolta demență. Acest risc a crescut la 32% atunci când analiza s-a concentrat pe boala Alzheimer, cea mai comună formă de demență.