Decesele cauzate de căldură în rândul persoanelor de peste 65 de ani au crescut cu 167% în 2023. Sănătatea oamenilor mai este pusă în pericol de insecuritatea alimentară și răspândirea bolilor infecțioase, arată un studiu. Toate au ajuns la un nivel record, avertizează specialiștii.
Decesele cauzate de căldură, insecuritatea alimentară și răspândirea bolilor infecțioase cauzate de criza climatică au atins niveluri record, potrivit raportului The Lancet Countdown citat de The Guardian. Acesta a dezvăluit că oamenii din întreaga lume se confruntă cu amenințări fără precedent la adresa sănătății lor din cauza schimbărilor climatice rapide.
„Înregistrarea din acest an a amenințărilor iminente pentru sănătate din cauza lipsei de acțiune în privința climei reprezintă cele mai îngrijorătoare descoperiri de până acum. Anul trecut au fost doborâte recorduri legate de schimbările climatice, sunt valuri de căldură extreme, evenimente meteorologice mortale și incendii devastatoare care au afectat oamenii din întreaga lume. Nicio persoană sau economie de pe planetă nu este apărată de amenințările provocate de schimbările climatice”, a avertizat Marina Romanello, director executiv al Lancet Countdown la University College London.
Raportul constată că, în 2023, seceta extremă care a durat cel puțin o lună a afectat 48% din suprafața globală, în timp ce oamenii au înfruntat zeci de zile suplimentare cu temperaturi periculoase pentru sănătate. Drept urmare, încă 151 de milioane de oameni s-au confruntat cu o insecuritate alimentară moderată sau severă, riscând malnutriția și alte probleme medicale.
Raportul mai arată că decesele cauzate de căldură în rândul persoanelor de peste 65 de ani au crescut cu 167% în 2023, comparativ cu anii 1990. Dacă nu ar fi fost criza climatică, astfel de decese ar fi crescut doar cu 65%. De asemenea, căldura a afectat orele de somn ale oamenilor. Este vorba despre o pierdere de 6%, un nou record stabilit în comparație cu media orelor de somn din perioada 1986-2005. Somnul prost are efecte negative asupra sănătății fizice și mentale.
Totodată, vremea mai caldă și mai uscată a provocat o creștere a numărului de furtuni de nisip și praf. Acestea au contribuit la o creștere cu 31% a numărului de persoane expuse la concentrații periculoase de particule. Și bolile periculoase s-au răspândit mai ușor din cauza temperaturilor ridicate, a stabilit raportul.