Iată ce muzică trebuie să asculți ca să scapi de coșmaruri
Un studiu realizat pe 36 de pacienți a demonstrat că o combinație de terapii simple poate reduce frecvența coșmarurilor, scrie Science Alert care citează Current Biology.
Cercetătorii au invitat voluntarii să-și rescrie cele mai frecvente coșmaruri într-o lumină pozitivă și să asculte sunete de pian asociate cu experiențe plăcute în timpul somnului.
„Există o relație între tipurile de emoții experimentate în vise și bunăstarea noastră emoțională”, a explicat psihiatrul Lampros Perogamvros de la Spitalul Universitar din Geneva. Studiul arată că manipularea emoțiilor din vis poate reduce numărul coșmarurilor.
Coșmarurile afectează mulți oameni și sunt adesea asociate cu un somn de proastă calitate, care poate duce la diverse probleme de sănătate. Unii pacienți suferă de insomnie și anxietate ca urmare a coșmarurilor repetate.
Un acord de pian în timpul somnului REM
O metodă non-invazivă, numită terapie prin repetiție imagistică (IRT), le permite pacienților să rescrie coșmarurile pentru a le da un final fericit. O altă tehnică, denumită activare țintită a memoriei (TMR), implică asocierea unui sunet pozitiv, spre exemplu de pian, cu respectivul coșmar.
Cercetătorii au făcut un experiment în care participanții au purtat căști care redau un acord de pian C69 în timpul somnului REM, atunci când coșmarurile sunt cele mai frecvente. La finalul studiului, grupul care a folosit TMR a constatat o reducere semnificativă a coșmarurilor, ajungând la 0,19 pe săptămână, comparativ cu 1,02 în grupul de control.
La următoarea evaluare, după trei luni, ambele grupuri au experimentat o ușoară creștere a frecvenței coșmarurilor, dar rezultatele au rămas semnificativ mai bune decât la începutul studiului, indicând eficiența metodei TMR în suportul terapiei IRT.
„Observațiile noastre sugerează că aceste descoperiri sunt promițătoare atât pentru studiul procesării emoțiilor în timpul somnului, cât și pentru dezvoltarea unor noi terapii”, a adăugat Perogamvros.