Arheologii au găsit o locuință cu fresce mitologice în vechiul oraș Pompeii

28 10. 2024, 09:30
Sursa foto: Profimedia

O casă mică, plină cu fresce care înfățișează personaje mitologice, este cea mai recentă descoperire din ruinele vechiului oraș roman Pompeii, potrivit The Guardian.

Experții spun că locuința rafinat decorată, numită Casa Fedrei, după numele reginei mitologice a Atenei, scoate la iveală schimbări ale stilurilor arhitecturale în secolul I d.Hr.

Picturile murale viu colorate includ una care înfățișează o întâlnire romantică între un satir și o nimfă pe un pat și una cu Fedra îmbrăcată sumar și fiul ei vitreg Hippolytus, pe care, conform legendei grecești, l-a acuzat de viol după ce acesta i-a respins avansurile. O altă frescă îi înfățișează pe zeii presupuși a fi Venus și Adonis.

Tipic pentru arhitectura romană din secolul al VI-lea î.Hr.

În ciuda dimensiunilor sale mici, locuința „frapează prin înălțimea decorațiunilor sale murale”, au declarat reprezentanții parcului arheologic din Pompeii, adăugând că frescele erau comparabile cu cele găsite în case mai opulente.

Spre deosebire de alte locuințe din orașul antic, care a fost distrus de erupția Muntelui Vezuviu în anul 79 d.Hr., casa nu a fost construită în jurul atriumului tradițional, o curte centrală cu un bazin folosit pentru colectarea apei de ploaie, care era tipic pentru arhitectura romană din secolul al VI-lea î.Hr.