Bosnia va primi un ajutor de inundații de 20 de milioane de euro, a promis Ursula von der Leyen

27 10. 2024, 08:00
Sursa foto: Profimedia

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va oferi un pachet de sprijin pentru Bosnia în urma inundațiilor recente, în timp ce țara balcanică se luptă cu reformele necesare pentru a avansa spre aderarea la Uniunea Europeană, potrivit AP News.

Von der Leyen s-a aflat în Bosnia și Herțegovina, ca parte a unei călătorii din această săptămână către statele din Balcanii de Vest care aspiră la aderarea la UE, pentru a le asigura că extinderea UE rămâne o prioritate pentru blocul celor 27 de națiuni. Din Bosnia, Ursula von der Leyen s-a deplasat ulterior în Serbia.

Țările din Balcanii de Vest – Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia – se află în diferite stadii ale cererilor lor de aderare la UE. Deși ritmul procesului de aderare a fost lent până de curând, invazia Rusiei în Ucraina i-a determinat pe liderii europeni să facă presiuni asupra celor șase state, pentru a se alătura blocului comunitar.

Bosnia a obținut statutul de țară candidată în 2022

Bosnia a obținut statutul de țară candidată în 2022, iar în martie, liderii UE au convenit în principiu să deschidă negocierile de aderare, deși Bosnia mai are încă multe de făcut.

„Împărtășim aceeași viziune pentru viitor, un viitor în care Bosnia este un membru cu drepturi depline al Uniunii Europene”, a declarat von der Leyen la o conferință de presă comună cu prim-ministrul bosniac Bojana Kristo. „Așadar, aș spune, să continuăm să lucrăm la acest lucru. Am parcurs deja un drum lung, mai avem încă un drum în față, dar sunt încrezătoare că veți reuși”, a adăugat ea.

După sosirea în Bosnia, von der Leyen s-a deplasat mai întâi la Donja Jablanica, un sat din centrul Bosniei care a fost devastat de recentele inundații și alunecări de teren. Dezastrul de la începutul lunii octombrie a fost soldat 27 de victime, iar micul sat a fost îngropat în roci provenite de la o carieră situată pe un deal de deasupra acestuia.

Von der Leyen a declarat că UE va trimite un pachet de ajutor imediat în valoare de 20 de milioane de euro și va oferi, de asemenea, sprijin pentru reconstrucție ulterior.