Mai mult de 10.000 de persoane au fost strămutate în Haiti în ultima săptămână, în timp ce bandele armate și-au intensificat atacurile în jurul capitalei Port-au-Prince, potrivit ONU, scrie Reuters.
Mai bine de 10.000 de persoane au fost nevoite să-și părăsească locuințele în Haiti în doar o săptămână, pe fondul escaladării violențelor comise de bandele armate din capitala Port-au-Prince și din localitățile vecine, conform estimărilor agenției ONU pentru migrație. Bandele, reunite într-o alianță cunoscută sub numele de Viv Ansanm, continuă să-și extindă controlul asupra unor zone noi, amplificând criza umanitară.
La începutul lunii septembrie, ONU raportase că peste 700.000 de haitieni erau deja strămutați în interiorul țării, o cifră aproape dublată față de șase luni în urmă.
Violentele în creștere au afectat accesul la hrană pentru numeroase familii, deoarece bandele preiau controlul asupra terenurilor agricole și blochează rutele de transport. Persoanele strămutate se confruntă cu foamete extremă, nemai având acces la venituri sigure care să le permită să achiziționeze alimente.
Deși ONU a autorizat o forță internațională care să sprijine poliția din Haiti, misiunea s-a dovedit a fi insuficient finanțată și cu rezultate minime. Solicitarea conducerii haitiene de a transforma această misiune într-una de menținere a păcii pentru a obține resurse suplimentare a fost blocată recent de China și Rusia.
Ambasada Statelor Unite a confirmat pentru Reuters că două mașini blindate americane au fost atacate luni, dar nu există răniți. Mai mult, un elicopter al Programului Alimentar Mondial, cu 18 persoane la bord, a fost lovit de focuri de armă în zbor deasupra Port-au-Prince joi, dar a aterizat în siguranță.