UE și China încă nu reușesc să ajungă la un acord în privința importurilor de mașini electrice

27 10. 2024, 01:00
Sursa foto: Shutterstock

Există încă „dezacorduri majore” privind negocierile dintre Uniunea Europeană și China pentru a evita suprataxele UE pentru importurile de mașini electrice, a declarat vineri comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, citat de AFP.

Comisia Europeană intenționează să adauge o suprataxă de până la 35% pentru vehiculele cu baterii fabricate în China la taxa existentă de 10%. Taxele compensatorii urmează să intre în vigoare la 31 octombrie, cu excepția cazului în care discuțiile dintre Bruxelles și Beijing se încheie până atunci.

În timpul unei videoconferințe cu ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, Valdis Dombrovskis „a luat la cunoștință progresele înregistrate în timpul celor opt sesiuni de negocieri tehnice, dar și dezacordurile majore”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Olof Gill. Ei au convenit să continue „negocierile tehnice”, a adăugat el.

UE speră să își protejeze industria auto

În timpul ultimei runde de negocieri, care au avut loc la jumătatea lunii octombrie, la Bruxelles, ministrul chinez a semnalat „divergențe majore” care împiedică un acord cu UE, și a amenințat cu represalii în cazul în care vor fi adoptate taxe suplimentare.

Prin aceste suprataxe, UE speră să își protejeze industria auto de concurența producătorilor chinezi. Bruxelles-ul consideră că prețurile acestora sunt scăzute artificial, ca urmare a subvențiilor de stat.