Un studiu recent sugerează că o metodă simplă, cunoscută drept alimentația cu restricție de timp, poate ajuta persoanele cu diabet de tip 2 să își gestioneze glicemia la fel de eficient precum consilierea dietetică individualizată, scrie Science Alert care citează The Conversation.
În loc să modifice ceea ce sau cât mănâncă, persoanele aplică doar restricții de timp pentru mese, reducând astfel timpul dedicat consumului alimentar într-o fereastră de nouă ore zilnic.
Cercetarea, realizată pe un grup de 52 de persoane, a arătat că această metodă oferă rezultate similare în scăderea glicemiei precum dieta personalizată recomandată de un dietetician.
În cele două grupuri de studiu, persoanele au avut consultanță timp de patru luni, urmând ca ulterior să-și gestioneze alimentația pe cont propriu pentru două luni. După primele două luni, în ambele grupuri au fost observate îmbunătățiri ale glicemiei, cu scăderi notabile ale indicelui HbA1c, un marker cheie al diabetului.
Participanții din grupul de restricție de timp au menționat, de asemenea, că s-au adaptat cu ușurință și au primit sprijin din partea familiei, iar unii au observat chiar și îmbunătățirea somnului.
Studiul confirmă că restricția de timp pentru mese reprezintă o abordare simplă și accesibilă pentru persoanele cu diabet de tip 2, având în vedere că multe persoane nu au acces la consilierea dietetică specializată.