O echipă de la MIT a descoperit molecule complexe de carbon în spațiul interstelar
O echipă condusă de cercetători de la MIT, din Statele Unite, a descoperit molecule mari care conțin carbon într-un nor interstelar îndepărtat de gaz și praf, relatează Science Alert.
Rezultatul, prezentat în revista Science, arată că molecule organice complexe (cu carbon și hidrogen) au existat probabil în norul de gaz rece și întunecat care a dat naștere Sistemului Solar.
În plus, moleculele au rămas împreună până după formarea Pământului. Acest lucru este important pentru înțelegerea originii timpurii a vieții pe planeta noastră.
Molecule formate din inele de atomi de carbon
Molecula în cauză se numește „piren”, o hidrocarbură aromatică policiclică (PAH). Numele ne spune că aceste molecule sunt formate din inele de atomi de carbon.
Compoziția carbonului stă la baza vieții pe Pământ. Se știe de mult timp că PAH-urile sunt abundente în mediul interstelar, astfel încât acestea ocupă un loc important în teoriile despre modul în care a apărut viața pe Pământ.
Se știe că există multe PAH-uri mari în spațiu, deoarece astrofizicienii au detectat semne ale acestora în lumină vizibilă și infraroșie, însă nu se știa ce PAH-uri ar putea fi în mod particular.
Pirenul este acum cel mai mare PAH detectat în spațiu, deși este un PAH simplu, cu 26 de atomi. Mult timp s-a crezut că astfel de molecule nu ar putea supraviețui mediului dur al formării stelelor, unde totul este scăldat în radiațiile soarelui, care distrug moleculele complexe.
Anul trecut, oamenii de știință au raportat că au găsit cantități mari de piren în probele preluate de pe asteroidul Ryugu, din propriul nostru Sistem Solar. Ei au susținut că cel puțin o parte din acesta trebuie să provină din norul interstelar rece care a precedat Sistemul Solar.