Un raport avertizează că, dacă lumea continuă în ritmul actual, încălzirea globală nu va mai putea fi oprită

25 10. 2024, 02:00
Sursa foto: Shutterstock

ONU avertizează că șansele de a limita încălzirea globală la 1,5°C sunt aproape nule, pe fondul creșterii accelerate a emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie Sky News.

Conform raportului anual Emissions Gap, publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), șansele de a limita încălzirea globală la 1,5°C sunt „aproape nule” pe calea actuală.

În 2023, emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record, cu o rată de creștere de aproape două ori mai rapidă decât în decada anterioară pandemiei COVID-19.

Pământul s-ar putea încălzi cu 3,1°C până la sfârșitul secolului

Această tendință se înregistrează în ciuda discuțiilor climatice de zeci de ani și a creșterii utilizării energiei eoliene și solare.

Raportul estimează că, în absența unor măsuri rapide, planeta ar putea suferi o încălzire de 3,1°C până la sfârșitul secolului, comparativ cu nivelurile pre-industriale.

Deși emisiile din multe țări dezvoltate, precum Regatul Unit și Uniunea Europeană, au atins un maxim, scăderile nu sunt suficiente pentru a compensa creșterile rapide din țări precum China și India.

Inger Andersen, director executiv al UNEP, a vorbit despre nevoia de mobilizare globală urgentă înaintea summitului climatic din Baku, Azerbaidjan, unde țările participante trebuie să prezinte angajamente de reducere a emisiilor. Raportul concluzionează că, fără măsuri drastice, progresul în limitarea încălzirii globale va fi imposibil.