Home » D:News » Un raport avertizează că, dacă lumea continuă în ritmul actual, încălzirea globală nu va mai putea fi oprită

Un raport avertizează că, dacă lumea continuă în ritmul actual, încălzirea globală nu va mai putea fi oprită

Un raport avertizează că, dacă lumea continuă în ritmul actual, încălzirea globală nu va mai putea fi oprită
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.10.2024

ONU avertizează că șansele de a limita încălzirea globală la 1,5°C sunt aproape nule, pe fondul creșterii accelerate a emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie Sky News.

Conform raportului anual Emissions Gap, publicat de Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), șansele de a limita încălzirea globală la 1,5°C sunt „aproape nule” pe calea actuală.

În 2023, emisiile de gaze cu efect de seră au atins un nivel record, cu o rată de creștere de aproape două ori mai rapidă decât în decada anterioară pandemiei COVID-19.

Pământul s-ar putea încălzi cu 3,1°C până la sfârșitul secolului

Această tendință se înregistrează în ciuda discuțiilor climatice de zeci de ani și a creșterii utilizării energiei eoliene și solare.

Raportul estimează că, în absența unor măsuri rapide, planeta ar putea suferi o încălzire de 3,1°C până la sfârșitul secolului, comparativ cu nivelurile pre-industriale.

Deși emisiile din multe țări dezvoltate, precum Regatul Unit și Uniunea Europeană, au atins un maxim, scăderile nu sunt suficiente pentru a compensa creșterile rapide din țări precum China și India.

Inger Andersen, director executiv al UNEP, a vorbit despre nevoia de mobilizare globală urgentă înaintea summitului climatic din Baku, Azerbaidjan, unde țările participante trebuie să prezinte angajamente de reducere a emisiilor. Raportul concluzionează că, fără măsuri drastice, progresul în limitarea încălzirii globale va fi imposibil.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase