Coreea de Sud susține că Nordul a trimis 3.000 de soldați pentru a lupta alături de ruși

24 10. 2024, 09:00
Sursa foto: AFP/KCNA VIA KNS/Profimedia

Coreea de Nord a trimis 3.000 de soldați în Rusia pentru a sprijini forțele Kremlinului în războiul din Ucraina și se așteaptă ca alte mii să urmeze, au declarat legislatorii sud-coreeni, citați de Reuters.

Phenianul a promis să furnizeze un total de aproximativ 10.000 de soldați, a căror desfășurare ar urma să fie finalizată până în decembrie, au declarat legislatorii reporterilor după ce au fost informați de agenția națională de informații din Coreea de Sud.

„În septembrie și octombrie au fost detectate semne că trupele sunt antrenate în Coreea de Nord”, a declarat Park Sun-won, membru al comisiei parlamentare pentru informații, după ședința de informare.

O dovadă în plus că armata rusă are probleme

„Se pare că trupele au fost acum dispersate în mai multe facilități de antrenament din Rusia și se adaptează la mediul local”.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat miercuri că există dovezi că trupele nord-coreene se află în Rusia, deși rămâne de văzut ce ar face acestea acolo.

Austin, vorbind la Roma, a declarat că presupusa desfășurare nord-coreeană ar putea fi o dovadă în plus că armata rusă are probleme cu efectivele în războiul său împotriva Ucrainei.

Conflictul a izbucnit atunci când Rusia și-a invadat vecinul în februarie 2022 și, de atunci, s-a transformat într-un război de uzură purtat în mare parte de-a lungul liniilor de front din estul Ucrainei, cu un număr mare de victime de ambele părți.

Kremlinul a respins afirmația Coreei de Sud cu privire la desfășurarea de trupe de către Nord ca fiind „știri false”, iar un reprezentant nord-coreean la Organizația Națiunilor Unite de la New York a calificat-o drept „zvonuri nefondate” în cadrul unei reuniuni de luni.

Phenianul se pregătește să trimită 10.000 de soldați în Rusia

Atât Moscova, cât și Phenianul au negat, de asemenea, transferurile de arme, dar s-au angajat să intensifice legăturile militare, semnând un tratat de apărare reciprocă în cadrul unui summit din iunie.

Cele mai recente cifre au venit după ce Serviciul Național de Informații al Seulului a declarat vineri că Nordul a trimis aproximativ 1.500 de membri ai forțelor speciale în Rusia cu o navă.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a acuzat, de asemenea, Phenianul că se pregătește să trimită 10.000 de soldați în Rusia. El a făcut apel la aliații săi să răspundă la dovezile implicării Coreei de Nord în războiul din Rusia.

Lee Seong-kweun, un deputat din comisia sud-coreeană, a declarat că autoritățile de la Phenian au încercat să împiedice răspândirea veștii despre desfășurare.

Rusia a recrutat un „număr mare” de interpreți

„Există, de asemenea, semne că autoritățile nord-coreene au relocat și izolat aceste familii (ale trupelor) într-un anumit loc pentru a le controla în mod eficient și pentru a reprima complet zvonurile”, a declarat Lee, citând agenția de spionaj.

Lee a mai spus că agenția a confirmat că Rusia a recrutat un „număr mare” de interpreți pentru soldații nord-coreeni, instruindu-i în același timp în utilizarea de echipamente militare, cum ar fi dronele.

„Instructorii ruși evaluează că armata nord-coreeană are atribute fizice și moral excelente, dar nu înțelege războiul modern, cum ar fi atacurile cu drone”, a declarat el.

„Prin urmare, ar putea exista multe victime dacă acestea sunt desfășurate pe linia frontului”.

Biroul prezidențial al Sudului a îndemnat la retragerea imediată a trupelor Nordului din Rusia, avertizând că ar putea lua în considerare furnizarea de arme letale Ucrainei dacă legăturile militare dintre cele două țări merg prea departe.

Oficiali americani, vorbind sub rezerva anonimatului, spun că Rusia a suferit pierderi de peste 600.000 de soldați uciși sau răniți în războiul din Ucraina.

Austin a declarat că presupusa desfășurare nord-coreeană ar putea indica un deficit de recruți ruși.

„Acesta este un indiciu că el (președintele rus Vladimir Putin) ar putea avea chiar mai multe probleme decât își dau seama majoritatea oamenilor”, a spus Austin.

Parlamentarul Park a declarat că Phenianul ar putea căuta în schimb intervenția promptă a Rusiei în cazul unei situații neprevăzute în peninsula coreeană, precum și să primească asistență economică.