Ce s-a întâmplat atunci când un meteorit de patru ori cât Everestul a lovit Pământul?

24 10. 2024, 03:00
Sursa foto: Shutterstock

Un meteorit de patru ori mai mare decât Muntele Everest ar fi creat condiții favorabile vieții pe Pământ după ce a lovit planeta acum 3,26 miliarde de ani, conform unui nou studiu, scrie Sky News.

Un meteorit gigant, denumit S2, care s-a prăbușit pe Pământ acum aproximativ 3,26 miliarde de ani, ar fi contribuit la dezvoltarea formelor timpurii de viață, potrivit unui studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. Având un diametru cuprins între 37 și 58 de kilometri, S2 ar fi avut un impact de până la 200 de ori mai mare decât cel al meteoritului care a dus la dispariția dinozaurilor.

Deși astfel de evenimente sunt adesea considerate catastrofale pentru viață, cercetătorii sugerează că în cazul acestui meteorit efectele ar fi fost pozitive pentru anumite forme de viață. „Ar fi putut, de fapt, să permită vieții să înflorească”, a declarat Nadja Drabon, geolog și profesor asistent la Universitatea Harvard.

Se estimează că meteoritul a provocat un tsunami masiv care a amestecat apele oceanelor, eliberând fier și fosfor, elemente esențiale pentru viață, în apele de mică adâncime. Potrivit cercetătorilor, bacteriile care se hrănesc cu fier ar fi prosperat în perioada imediat următoare impactului, ceea ce a contribuit la creșterea organismelor unicelulare.

Urmele impactului meteoritului S2 sunt vizibile astăzi în centura de roci Barberton Greenstone din Africa de Sud.