Home » D:News » Cât de mult a scăzut populația Ucrainei de la începutul războiului?

Cât de mult a scăzut populația Ucrainei de la începutul războiului?

Cât de mult a scăzut populația Ucrainei de la începutul războiului?
Credit foto: Profimedia
Publicat: 24.10.2024

Populația Ucrainei a scăzut cu 10 milioane de la începutul războiului, anunță ONU. Practic este vorba despre un sfert din populația țării. Criza demografică este provocată de plecarea ucrainenilor în străinătate, de prăbușirea ratei natalității și de decesele provocate de conflict.

Populația Ucrainei a scăzut cu 10 milioane după ce Rusia a invadat țara vecină. Este aproximativ un sfert din populație, a anunțat Organizația Națiunilor Unite.

Florence Bauer, șefa pentru Europa de Est a Fondului ONU pentru Populație, a declarat la Geneva că invazia din februarie 2022 a transformat o situație demografică deja dificilă în ceva mult mai grav, potrivit Reuters.

6,7 milioane de refugiați ucraineni trăiesc în străinătate

„Rata natalității a scăzut și este în prezent la aproximativ un copil per femeie, una dintre cele mai scăzute din lume”, a spus ea.

Este nevoie de o rată a natalității de 2,1 copii per femeie pentru a menține o populație stabilă, susțin experții.

Cea mai mare parte a declinului populației Ucrainei este provocată de cei 6,7 milioane de refugiați care trăiesc în străinătate. Deecesele provocate de război reprezintă un alt factor important.

„Este dificil să avem cifre exacte, dar estimările se situează în jurul a zeci de mii de victime”, a spus Florence Bauer.

Ucraina, care avea o populație de peste 50 de milioane de locuitori la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, a suferit, la fel ca aproape toți vecinii săi din Europa de Est și din Asia Centrală, un declin sever al populației. În 2021, ultimul an înainte de război, țara avea o populație de aproximativ 40 de milioane.

Bauer a explicat că o situație precisă privind evoluția demografică va putea fi făcută doar la finalul războiului.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase