Coreea de Nord respinge informațiile că ar fi trimis trupe pe frontul din Ucraina

23 10. 2024, 08:00
Credit foto: AFP PHOTO/KCNA VIA KNS/Profimedia

Coreea de Nord neagă afirmațiile potrivit cărora soldați ai săi s-ar fi alăturat trupelor rusești, în Ucraina, anunță The Kyiv Independent.

Coreea de Nord a respins informații care susțin că a trimis soldați pentru a lupta alături de Rusia în conflictul din Ucraina, numindu-le „zvonuri nefondate”, conform agenției sud-coreene Yonhap, care citează un reprezentant al Coreei de Nord la Națiunile Unite. Aceasta este prima reacție publică a Phenianului la multiplele informații despre o astfel de desfășurare, venite din partea Ucrainei și Coreei de Sud.

Președintele Ucrainei a spus că Moscova intenționează să implice Coreea de Nord în războiul total împotriva Ucrainei, cu aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni pregătiți să se alăture armatei ruse.

Relațiile Phenian – Moscova, „legitime, prietenoase și cooperante”

Șeful serviciului de informații militare ucrainene, Kirilo Budanov, a menționat, la rândul său, că prima grupare de 2.600 de soldați va fi desfășurată în regiunea Kursk din Rusia, unde Ucraina a început o incursiune transfrontalieră în august.

La întâlnirea ONU, reprezentantul nord-coreean a descris relațiile dintre Phenian și Moscova ca fiind „legitime, prietenoase și cooperante”. Acesta a declarat că delegația sa nu simte nevoia de a comenta asupra „zvonurilor stereotipice” care vizează discreditarea imaginii Republicii Populare Democrate Coreene (DPRK). Kremlinul a numit aceste declarații „contradictorii”, fără a confirma sau infirma informațiile.

Totuși, Coreea de Nord a început să furnizeze Rusiei rachete balistice și cantități mari de obuze de artilerie.