OMS propune ca etichetele produselor să devină mai mult decât o listă de ingrediente. Noile orientări sugerează adăugarea unor explicații simple care să traducă informațiile nutriționale pe înțelesul tuturor cumpărătorilor.
Conform unui proiect, OMS recomandă ca produsele să aibă informații nutriționale ușor de citit pe partea frontală a ambalajelor, pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri mai sănătoase, anunță News Max.
Katrin Engelhardt, expert în cadrul departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS, explică: „Orientările urmăresc să sprijine consumatorii în luarea unor decizii mai sănătoase legate de alimente”.
Propunerea vine în contextul în care peste un miliard de persoane sunt obeze, iar aproximativ opt milioane de decese premature anual sunt cauzate de probleme de sănătate asociate, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.
OMS sugerează introducerea unor etichete „interpretative”, care să includă nu doar informații nutriționale, ci și o explicație a semnificației acestora pentru sănătate. Un exemplu dat este sistemul NutriScore, folosit în mai multe țări europene, care clasifică alimentele de la A (verde, conținând nutrienți esențiali) la E (roșu, conținând niveluri ridicate de săruri, zaharuri, grăsimi sau calorii adăugate).
Propunerea OMS nu merge însă atât de departe încât să recomande etichete de avertizare mai dure, cum ar fi cele folosite în Chile, care marchează produsele cu niveluri ridicate de zahăr, sare sau grăsimi cu un octogon negru asemănător unui semn de stop.
Industria alimentară, reprezentată de Alianța Internațională pentru Alimente și Băuturi, susține în general orientările OMS, dar se opune „abordărilor care demonizează anumite produse”, conform lui Rocco Renaldi, secretarul general al alianței.
Proiectul de orientări al OMS, aflat în lucru din 2019, a trecut printr-o consultare publică încheiată pe 11 octombrie. Versiunea finală este așteptată să fie publicată la începutul anului 2025.