O povestire necunoscută a lui Bram Stoker, descoperită în arhivele Bibliotecii Naționale a Irlandei

20 10. 2024, 01:00
Sursa foto: Shutterstock

O povestire necunoscută a lui Bram Stoker, autorul celebrului roman „Dracula”, a fost descoperită recent într-o bibliotecă din Dublin. Textul, intitulat „Gibbet Hill”, oferă noi perspective asupra dezvoltării personajului iconic al lui Stoker.

Brian Cleary, un cercetător amator, a făcut descoperirea în timp ce răsfoia arhivele Bibliotecii Naționale a Irlandei.

„Nu cred că știe cineva despre ea”, a declarat Cleary, referindu-se la povestirea găsită într-un supliment al ziarului Dublin Daily Express din 1891.

Biograful lui Bram Stoker a confirmat autenticitatea textului

Povestirea „Gibbet Hill” prezintă elemente tematice și stilistice care anticipează romanul „Dracula”.

Paul Murray, biograful lui Stoker, a confirmat autenticitatea textului. „Pentru mine, Gibbet Hill a fost o nouă piesă foarte interesantă din acel puzzle. Se potrivea foarte bine cu teoria mea despre lunga gestație a lui Dracula”, a spus acesta, conform The Guardian.

Printre elementele comune între „Gibbet Hill” și „Dracula” se numără imagini gotice, prezența unor personaje malefice și descrieri ale ochilor cu o „lumină nefirească”. Murray a observat și tema „colonizării inverse” prezentă în ambele texte.

O fundație va publica o carte care include povestirea, alături de comentarii și ilustrații. Veniturile vor fi donate Fondului Charlotte Stoker, dedicat cercetării privind surditatea la nou-născuți.