Periuțele de dinți și dușurile sunt adevărate „incubatoare” de virusuri

18 10. 2024, 02:00
Sursa foto: Shutterstock

Realitate surprinzătoare despre obiectele din baie, dezvăluită într-un studiu recent făcut de cercetătorii americani. Cercetătorii au descoperit că periuțele de dinți și dușurile găzduiesc peste 600 de tipuri diferite de virusuri, multe complet necunoscute până acum.

Echipa de cercetători, condusă de dr. Erica Hartmann, a analizat 96 de capete de duș și 34 de periuțe de dinți. Rezultatele au arătat că fiecare obiect reprezintă un „microcosmos unic”, o adevărată „insulă” de microorganisme.

„În total, probele colectate includeau mai mult de 600 de virusuri diferite și nu existau două probe identice. Iar virusurile prezente pe capetele de duș nu erau prezente pe periuțele de dinți și invers”, explică Hartmann, citată de cnews.fr.

Măsuri simple de igienă prin care ne putem proteja

Însă, înainte să intrați în panică și să aruncați toate obiectele din baie, experții au o veste liniștitoare. Aceste virusuri sunt în mare parte inofensive pentru oameni. Multe dintre virusuri sunt bacteriofage, care infectează doar bacteriile și sunt prezenți în mod natural în mediul înconjurător.

„Microbii sunt peste tot, iar marea lor majoritate nu ne vor îmbolnăvi”, a subliniat Hartmann. Ea avertizează chiar că folosirea excesivă a dezinfectanților poate fi contraproductivă, ajutând microbii să dezvolte rezistență.

Cu toate acestea, cercetătorii recomandă câteva măsuri simple de igienă, precum schimbarea periuței de dinți la fiecare 3 luni, curățarea regulată a capetelor de duș cu oțet sau apă și săpun.

Studiul subliniază faptul că și alte obiecte din baie, precum prosoapele, aparatele de ras sau perdelele de duș, pot fi surse de microorganisme.