Statul în picioare, considerat până acum o soluție la sedentarismul de la birou, ar putea avea efecte negative asupra sănătății, sugerează un nou studiu. Statul în picioare nu reduce riscul de boli cardiovasculare. Cercetătorii recomandă mișcare variată și pauze regulate.
Cercetarea, făcută de Universitatea din Sydney și publicată în International Journal of Epidemiology, a analizat datele a peste 80.000 de adulți din Regatul Unit, conform The Guardian.
Principalele concluzii ale studiului sunt surprinzătoare:
– statul în picioare mai mult de două ore pe zi poate crește riscul de probleme circulatorii, precum tromboza venoasă profundă și venele varicoase
– contrar așteptărilor, statul în picioare nu reduce riscul de boli cardiovasculare precum accidentul vascular cerebral sau insuficiența cardiacă
– pentru fiecare 30 de minute petrecute în plus în picioare peste limita de două ore, riscul de boli circulatorii crește cu 11%.
„Statul în picioare prea mult timp nu va compensa un stil de viață altfel sedentar și ar putea fi riscant pentru unele persoane în ceea ce privește sănătatea circulatorie”, explixă Dr. Matthew Ahmadi, unul dintre autorii studiului.
În loc să stea în picioare pentru perioade lungi, experții recomandă introducerea unor pauze regulate de mișcare în programul zilnic. Profesorul Emmanuel Stamatakis, de la aceeași universitate, sugerează: „Luați pauze regulate, plimbați-vă, mergeți la o întâlnire pe jos, folosiți scările, faceți pauze dese atunci când conduceți pe distanțe lungi sau folosiți pauza de prânz pentru a vă îndepărta de birou și a face puțină mișcare”.
„Cu cât oamenii pot evita mai mult să stea, cu atât mai bine. Este important să fim activi pentru a reduce acest risc”, spune și Emily McGrath, asistentă la British Heart Foundation.