Un senator american le-a cerut directorilor rețelelor sociale să combată dezinformarea din Republica Moldova

12 10. 2024, 09:30
Foto: Shutterstock

Preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe a Senatului din SUA, Ben Cardin, i-a îndemnat pe directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, și directorul general al Google, Sundar Pichai, să ia măsuri pentru a combate dezinformarea în Republica Moldova înaintea alegerilor.

Senatorul american Ben Cardin le-a trimis celor doi directori câte o scrisoare, care menționează referendumul constituțional din Moldova privind aspirația țării de a adera la Uniunea Europeană și citează dovezi furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit cu privire la eforturile continue ale Kremlinului de a împrăștia confuzie și dezinformare în rândul publicului moldovean.

„Acesta este un moment unic în istoria Moldovei, care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor”, a scris senatorul Cardin. „Gravitatea acestei decizii care se află în faţa poporului moldovean impune partenerilor Moldovei, precum şi celor care contribuie la moderarea părţilor-cheie ale spaţiului informaţional al Moldovei, sarcina de a împiedica influența străină malignă să intervină într-una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată”, a adăugat el.

Cât de gravă este dezinformarea din Republica Moldova?

Cardin menționează în scrisorile sale că Institutul Național Democrat (NDI) a efectuat recent o evaluare imparțială a mediului electoral din Moldova care a condus la aceste alegeri istorice, în care a apreciat că influența străină malignă din partea Rusiei asupra platformelor de socializare „reprezintă cea mai mare amenințare la adresa integrității electorale”. NDI a recomandat în mod specific ca „platformele de social media (…) să aloce mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informațiile false și modelele de comportament neautentic” și „să se asigure în mod proactiv că nu acceptă reclame de la persoane sancționate sau de la reprezentanții acestora”.

Cardin a adăugat că Meta ar trebui să ia în serios această recomandare, având în vedere popularitatea platformelor deținute de Meta, Facebook și Instagram, pe piața moldovenească.