Premiul Nobel pentru Pace din 2024 a fost acordat organizației japoneze Nihon Hidankyo, grup format din supraviețuitori ai bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki.
Astfel, Comitetul Nobel a decis ca Premiul Nobel pentru Pace din 2024 să fie acordat organizației japoneze Nihon Hidankyo pentru „eforturile sale în construirea unei lumi fără arme nucleare și pentru demonstrarea prin mărturii că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite niciodată”.
Mișcarea supraviețuitorilor bombelor atomice de la Hiroshima și Nagasaki, numită și Hibakusha, a primit Premiul Nobel pentru Pace din 2024 pentru „eforturile extraordinare” în crearea unei lumi fără arme nucleare, a transmis Comitetul Norvegian al Premiilor Nobel.
Soarta celor care au supraviețuit infernului de la Hiroshima și Nagasaki a fost mult timp ascunsă și neglijată. În 1956, asociațiile locale Hibakusha, alături de victimele testelor cu arme nucleare din Pacific, au format Confederația Japoneză de Organizații ai celor care au suferit din cauza bombelor atomice. Denumirea oficială a fost mai apoi schimbată în Nihon Hidankyo și a devenit cea mai mare și mai influentă organizație de acest fel din Japonia.
Cu siguranță, Comitetul Nobel a sfidat speculațiile din acest an, existând zvonuri conform cărora Premiul Nobel pentru Pace din 2024 ar putea fi câștigat de organizațiile umanitare care ajută oamenii aflați în zonele de conflict. Pe lista candidaților au mai fost incluși și secretarul general al ONU, António Guterres, dar și activista de mediu Greta Thunberg.
Astfel, Comitetul Nobel a transmis un mesaj clar: „puterile nucleare se modernizează și își îmbunătățesc arsenalul. Noi țări par să se pregătească să obțină arme nucleare și există amenințări cu privire la folosirea armelor nucleare pe fronturile actuale de război. În acest moment din istoria umană, trebuie să ne amintim ce sunt armele nucleare: cele mai distructive arme pe care le-a văzut vreodată lumea. Anul viitor se vor împlini 80 de ani de când două arme nucleare americane au ucis 120.000 de locuitori ai Hiroshima și Nagasaki. Un număr comparabil [de oameni] a murit din cauza arsurilor și rănilor în anii ce au urmat. Armele nucleare de astăzi au o putere distructivă mult mai mare. Pot ucide milioane și ar avea un efect catastrofal asupra climei. Un război nuclear ne-ar distruge civilizația”.
Premiul Nobel pentru Literatură 2024, acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang
Premiul Nobel pentru Chimie 2024, acordat cercetătorilor care „au spart codul” proteinelor
Inteligența Artificială, marele câștigător al Premiului Nobel pentru Fizică din 2024