Liderii lumii au stabilit un obiectiv clar în lupta cu superbacteriile: eliminarea deceselor cu 10%
Liderii lumii s-au angajat să reducă decesele cauzate de superbacterii cu 10% până la sfârșitul deceniului. Obiectivul pentru 2030, stabilit în cadrul unei reuniuni organizate de ONU la New York, a fost însoțit de avertismente conform cărora rezistența antimicrobiană (RAM) ar putea anula un secol de progrese medicale.
Rezistența antimicrobiană, adică atunci când agenții patogeni precum bacteriile evoluează astfel încât medicamentele existente devin ineficiente împotriva lor, este legată cu 4,7 milioane de decese în fiecare an.
Conform previziunilor actuale, numărul acestora ar urma să ajungă la 8,2 milioane pe an până în 2050, notează The Guardian.
Noua declarație politică privind RAM, semnată de 193 de state membre, solicită intensificarea acțiunilor în sectoare precum agricultura, producția farmaceutică, protecția mediului și asistența medicală.
Tinerii, cei cu adevărat expuși pericolului
Mia Mottley, prim-ministrul din Barbados, care prezidează Grupul liderilor mondiali privind RAM, a descris reuniunea drept un „eveniment de referință” care a fost vital pentru protejarea generațiilor viitoare.
„Aceasta este o conferință nu atât pentru noi, cei cu părul cărunt, cât pentru tinerii lumii, deoarece ei sunt cei care vor trebui să facă față posibilei amenințări a unei inversări a unui secol de progres medical în ceea ce noi numim pandemia tăcută, cu mișcare lentă”, a spus ea.
Liderii fac apel pentru a sprijini și țările sărace
Declarația invită Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură să înființeze un grup independent – asemănător celui înființat pentru schimbările climatice – pentru a furniza dovezi științifice în sprijinul strategiilor împotriva RAM. Acestea vor actualiza, de asemenea, un plan de acțiune global privind RAM până în 2026.
De asemenea, se solicită sprijin financiar pentru țările mai sărace în care problema este cea mai acută. Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a explicat că declarația reprezintă „un semnal puternic din partea țărilor că sunt hotărâte să abordeze această amenințare globală”.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Bacteriile din lacuri, armă neașteptată împotriva schimbărilor climatice
Pandemia de COVID-19, minoră în comparație cu bacteriile rezistente la medicamente
Cercetătorii au descoperit un antibiotic revoluționar, care protejează bacteriile „bune”
Bacteriile intestinale ajută organismul să lupte cu tumorile, au descoperit cercetătorii