Tot mai mulți copii suferă de alergii agresive. Un studiu ar fi găsit vinovatul

12 10. 2024, 08:00
Sursa foto: Shutterstock

În februarie 2023, Hannah Jacobs, în vârstă de 13 ani, a murit în urma unei reacții alergice severe după ce a băut o ciocolată caldă de la Costa Coffee.

Hannah suferea de alergii la lactate, pește și ouă, iar mama sa ceruse lapte de soia, însă ciocolata caldă conținea lapte de vacă. În iulie 2016, Natasha Ednan-Laperouse, în vârstă de 15 ani, a murit în timpul unui zbor după ce a mâncat o baghetă Pret-a-Manger pe care o cumpărase în aeroportul Heathrow. Ea a avut o reacție alergică severă la susan, care a fost copt în pâine, dar nu a fost listat pe eticheta ingredientelor.

Aceste tipuri de evenimente fatale legate de alergiile alimentare par să apară tot mai frecvent. Ele au fost publicate pe prima pagină a ziarelor și au dus la apariția unei mișcări menite să facă avioanele, școlile și alte medii restricționate „fără nuci”. Dar alergiile alimentare sunt cu adevărat în creștere sau doar atenția noastră asupra lor este doar în creștere?

Cele mai multe dintre alergiile alimentare afectează copiii

Un studiu recent publicat în revista Lancet Public Health oferă răspunsuri. Condus de Paul Turner de la Imperial College din Londra, acesta a constatat că alergiile alimentare s-au dublat între 2008 și 2018. Cele mai multe dintre acestea afectează copiii. Examinând datele din cabinetele medicilor de familie din Anglia, cercetătorii au constatat că, în toate grupele de vârstă, alergiile alimentare au crescut de la 0,4% la 1,1% din populație.

Din 2014, creșterea a fost mai puțin notabilă, ceea ce se datorează probabil sfaturilor personalului medical de a introduce potențiali alergeni alimentari în dieta copiilor înainte de vârsta de 12 luni. Introducerea timpurie pare să reducă substanțial riscul de apariție a alergiilor la alimente precum arahidele și ouăle.

Dar nu putem vedea ce s-a întâmplat mai recent, pentru că analiza Lancet Public Health nu a putut merge dincolo de 2020, deoarece pandemia COVID-19 a afectat vizitele și datele medicilor de familie, potrivit The Guardian.

De ce cresc cazurile de alergii în toată lumea?

Această creștere a alergiilor nu este unică în Anglia. Ele sunt în creștere în întreaga lume. Cum se explică acest lucru? Experții au avansat o serie de ipoteze, care trebuie toate testate.

Alergia alimentară este cauzată de reacția exagerată a sistemului imunitar la anumite alimente, eliberând substanțe chimice care provoacă simptome precum mâncărimi ale pielii și urticarie, umflarea feței, ochilor sau buzelor, dificultăți de respirație și chiar stop cardiac. Pe scurt, substanțele alimentare provoacă funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar.

După cum a spus antropologul medical Theresa MacPhail: „Dacă răspunsul imunitar este declanșat de lucrurile nepotrivite, acesta vă va ucide încercând să vă protejeze”.

Mâncarea ultraprocesată, posibil la baza reacțiilor

O posibilă explicație este creșterea popularității dietei „occidentale”, care este bogată în alimente ultraprocesate. Un studiu efectuat în 2022 pe aproape 3.000 de copii și 4.256 de adulți din SUA a sugerat că un consum de alimente ultraprocesate a fost asociat cu simptome de alergie la copii și adolescenți.

Poate că abia acum sunt recunoscute toate efectele dăunătoare ale alimentelor ultraprocesate, pe măsură ce datele sunt colectate și analizate. Există legături strânse între microbiomul intestinal și sistemul imunitar; preocupări similare au fost exprimate cu privire la posibila lor legătură cu cancerele digestive la tineri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Alergia care ar fi dus la dispariția mamutului lânos

Alergia la ambrozie va afecta aproape jumătate dintre europeni în următorii ani

Metoda simplă care ar putea reduce riscul de alergie la arahide

Felul în care alergi spune totul despre ce fel de persoană ești, arată un studiu