Marea Britanie vrea să mute zeci de migranți de pe o insulă secretă în România

12 10. 2024, 01:00
Insula Diego Garcia. Sursa foto: AP/US NAVY/Profimedia

Marea Britanie le-a oferit zecilor de migranți blocați, care au fost reținuți timp de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă UK-SUA din Oceanul Indian, o relocare temporară în România, informează BBC.

După șase luni de la relocare, aceștia ar putea fi mutați în Marea Britanie. Altor persoane din grup li se oferă stimulente financiare pentru a se întoarce în Sri Lanka, unde spun că se confruntă cu persecuții, conform informațiilor obținute de BBC.

În 2021, zeci de tamili (grup etnic indian) au devenit primele persoane care au cerut azil pe insula Diego Garcia, după ce barca lor a avut probleme. Statutul neobișnuit al teritoriului a dus la o lungă dispută juridică. Oferta făcută migranților de către oficialii britanici de pe insulă a venit după ce Marea Britanie a anunțat că va transfera suveranitatea Teritoriului Britanic din Oceanul Indian (Biot), care include Diego Garcia, către Mauritius. Cu toate acestea, baza militară va rămâne pe insulă.

Oferta făcută migranților de către oficialii britanici

Guvernul britanic a susținut că Convenția privind refugiații nu este în vigoare în Biot deoarece aceasta este „distinctă constituțional” de Regatul Unit, deși este administrată de Ministerul de Externe din Londra. În schimb, administrația Biot a stabilit un proces separat pentru a determina dacă tamilii se pot întoarce în Sri Lanka sau dacă li se poate acorda protecție internațională, pe care ONU o consideră echivalentă cu statutul de refugiat.

În prezent, 59 de tamili se află încă pe Diego Garcia. Aproximativ opt dintre aceștia se află momentan în Rwanda, unde au fost transferați pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de suicid sau automutilare.