Uraganul Helene, cu 10% mai puternic din cauza schimbărilor climatice

12 10. 2024, 00:00
Sursa foto: Profimedia

Schimbările climatice au amplificat uraganul Helene cu 10%, iar furtuni similare sunt de 2,5 ori mai probabile din cauza combustibililor fosili, potrivit unui nou studiu, scrie France24.

La două săptămâni după ce uraganul Helene a provocat devastări în Florida și alte state din sud-estul Statelor Unite, un nou studiu realizat de World Weather Attribution (WWA) confirmă că schimbările climatice au amplificat intensitatea ploii și a vânturilor cu aproximativ 10%.

Cercetarea spune că arderea combustibililor fosili a crescut de 2,5 ori probabilitatea producerii unor uragane de asemenea magnitudine.

„Deși o creștere de 10% pare mică, aceasta duce la daune semnificative”

Potrivit studiului, furtuni de intensitatea uraganului Helene erau așteptate anterior o dată la 130 de ani, dar acum ele apar aproximativ o dată la 53 de ani. „Deși o creștere de 10% pare mică, aceasta duce la daune semnificative”, a explicat Friederike Otto, cercetător.

Cercetarea s-a concentrat pe trei aspecte ale uraganului Helene: precipitațiile, vânturile și temperatura apei din Golful Mexic, o componentă esențială în formarea furtunii. Studiul arată că temperaturile din Golful Mexic au fost cu 2 grade Celsius mai mari decât media, fiind influențate puternic de schimbările climatice.