Cercetătorii au observat pentru prima dată cum este eliminat „gunoiul” din creierul uman

11 10. 2024, 03:00
Foto: Shutterstock

Cercetătorii au făcut un pas important în înțelegerea modului în care creierul uman elimină deșeurile, inclusiv cele asociate cu boala Alzheimer.

O echipă de la Oregon Health & Science University, SUA a reușit să observe pentru prima dată la oameni o rețea de canale mici care elimină deșeurile din creier, un sistem denumit anterior „glimfatic” și studiat până acum doar la șoareci.

Dr. Juan Piantino, care a condus studiul publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences, a declarat: „Am fost sceptic. Aveam nevoie de această piesă pentru a spune că acest lucru se întâmplă și la oameni”.

Descoperirea ar putea avea implicații majore

Cercetătorii au folosit o tehnică avansată de imagistică RMN pentru a observa mișcarea un detector injectat în creierul a cinci pacienți care urmau să fie supuși unei intervenții chirurgicale. Ei au constatat că trasorul se deplasa prin canale specifice, confirmând existența sistemului glimfatic la oameni.

Descoperirea ar putea avea implicații majore pentru înțelegerea și tratarea bolilor neurodegenerative. Se crede că acest sistem de eliminare a deșeurilor este deosebit de activ în timpul somnului, ceea ce ar putea explica de ce privarea de somn este asociată cu un risc crescut de demență.

Dr. Maiken Nedergaard de la Universitatea din Rochester, care nu a fost implicat în acest studiu, a prezis că descoperirea va stimula interesul pentru legătura dintre eliminarea deșeurilor din creier și sănătatea umană.

Deși studiul este limitat ca amploare, el deschide calea pentru noi cercetări, notează Associated Press.