TikTok, acuzată că are un algoritm care este „inductor de dopamină”

11 10. 2024, 01:00
Foto: Shutterstock

Mai mult de 10 de state americane au intentat procese împotriva TikTok, susținând că populara aplicație dăunează sănătății mintale a tinerilor prin algoritmul său de funcționare care creează dependență în rândul copiilor, informează AP News.

Procesele fac parte dintr-o anchetă americană națională privind TikTok, care a fost lansată în martie 2022 de o coaliție bipartizană de procurori generali din mai multe state, inclusiv California, Kentucky și New Jersey. Toate plângerile au fost depuse în instanțele de stat.

În centrul fiecărui proces se află algoritmul TikTok, care decide ce văd utilizatorii pe platformă, populând fluxul principal „Pentru tine” al aplicației cu conținut adaptat la interesele oamenilor.

Algoritmul TikTok, un „inductor de dopamină”

Procesele subliniază, de asemenea, caracteristicile de design ale aplicației, care i-ar face pe copii dependenți. Printre acestea se numără posibilitatea de a derula la nesfârșit prin conținut, sunetele și vibrațiile notificărilor push și filtrele faciale care creează standarde inaccesibile pentru utilizatori.

Districtul Columbia, care a dat și el în judecată platforma, a declarat în documentele depuse că algoritmul este un „inductor de dopamină” și a afirmat că acesta a fost creat pentru a provoca în mod intenționat dependență, astfel încât compania să poată prinde în capcană cât mai mulți utilizatori tineri pe care să îi țină pe aplicația sa ore în șir. TikTok face acest lucru în ciuda faptului că știe că aceste comportamente vor duce la „prejudicii psihologice și fiziologice profunde”, cum ar fi anxietatea, depresia, dismorfia corporală și alte probleme de lungă durată, se arată în plângere.

TikTok nu le permite copiilor sub 13 ani să se înregistreze pe platformă și restricționează anumite conținuturi pentru toți cei sub 18 ani. Cu toate acestea, Washington și alte câteva state au spus în plângerile lor că aceștia pot ocoli cu ușurință restricțiile și pot să acceseze serviciul utilizat de adulți, în ciuda afirmațiilor companiei potrivit cărora platforma sa este sigură pentru copii.