În doar o lună, aproximativ 150 de milioane de americani vor vota pentru Kamala Harris sau Donald Trump pentru funcţia de preşedinte al SUA. Ambii candidaţi spun că alegerile din 2024 sunt cele mai importante din istoria ţării. Cel care obţine cele mai multe voturi nu câştigă neapărat Casa Albă.
Sistemul unic al Colegiului Electoral din SUA înseamnă că listele de electori din state decid câştigătorul. Dar majoritatea statelor votează în mod sigur cu democraţii sau republicanii. Doar câteva sunt predispuse la schimbare – aşa-numitele swing states.
În acest an, există şapte state care vor decide alegerile şi în fiecare dintre acestea este o cursă strânsă între Donald Trump şi Kamala Harris, conform sondajelor Financial Times. Împreună, aceste state reprezintă doar 93 din cele 538 de voturi ale Colegiului Electoral şi 18% din populaţie. Cu toate acestea, ele sunt ţinta tuturor banilor şi energiei campaniilor celor doi candidaţi.
Pennsylvania, cel mai important stat din aşa-numitul zid albastru, o referire la statele pe care democraţii – partidul albastru – le-au câştigat în alegerile prezidenţiale din 1992 până în 2012. Trump a crăpat zidul în 2016, dar democraţii au câştigat din nou aceste state în 2020. Fiecare dintre ele are acum un guvernator democrat popular.
Pennsylvania (19 electori) e considerat cel mai important premiu al întregului scrutin.
Harris şi Trump au vizitat frecvent Pennsylvania şi au cheltuit mult mai mult pe reclame în acest stat decât oriunde altundeva: 187 de milioane de dolari şi, respectiv, 146 de milioane de dolari. Trump a fost rănit în iulie într-o tentativă de asasinat lângă Butler, în vestul rural al statului.
Succesul lui Harris va depinde de atragerea alegătorilor democraţi din marile oraşe şi de obţinerea de avantaje în suburbiile mai bogate, limitând în acelaşi timp pierderile în faţa lui Trump în zonele rurale conservatoare.
Michigan (15 electori), unde se află Detroit şi centrul industriei auto americane, a fost câştigat de Biden cu mai puţin de 3 procente în 2020. Democraţii au înregistrat rezultate foarte bune la alegerile intermediare din 2022, când guvernatoarea Gretchen Whitmer a fost realeasă, iar alegătorii au sprijinit într-o proporţie covârşitoare o măsură de protecţie a dreptului la avort.
Dar Michigan a apărut, de asemenea, ca un centru al rezistenţei faţă de poziţia administraţiei Biden faţă de războiul Israelului din Gaza, unde numărul uriaş de morţi palestinieni a înfuriat alegătorii arabo-americani relativ numeroşi din Michigan şi progresiştii din oraşele universitare precum Ann Arbor.
Muncitorii sunt în centrul atenţiei ambelor campanii. În timp ce Harris promovează sprijinul pentru o nouă industrie a vehiculelor electrice şi sprijinul federal pentru industria prelucrătoare, Trump i-a atacat pe democraţi pentru că pun în pericol locurile de muncă din Michigan pentru a combate schimbările climatice. Suburbiile bogate din jurul oraşelor Detroit şi Grand Rapids vor fi esenţiale.
Wisconsin (10 electori) este un câmp de luptă deosebit de încins, cu un grad ridicat de implicare politică şi diviziuni ideologice puternice: în 2020, a avut cea mai mare prezenţă la vot dintre toate statele oscilante.
Partidul Republican a ales Milwaukee, cel mai mare oraş al statului, pentru convenţia de nominalizare a lui Trump, iar Harris a zburat în Milwaukee în timpul convenţiei democrate din Chicago pentru a-şi organiza propriul miting.
Un factor important în zonele agricole din Wisconsin va fi atitudinea faţă de tarifele planificate de Trump. Fermierii din acest stat au fost puternic afectaţi de politicile comerciale ale lui Trump în timpul mandatului său la Casa Albă.
Biden a fost primul democrat care a câştigat Georgia (16 electori) de la Bill Clinton în 1992. Partidul său a urmat prin câştigarea a două curse cruciale pentru Senat în 2021, oferindu-le democraţilor controlul asupra camerei.
Democraţii au beneficiat de un sprijin din ce în ce mai mare în suburbiile din Atlanta, altădată republicane, şi de operaţiuni puternice de mobilizare a electoratului chiar în oraş. Senatorul democrat Raphael Warnock, pastorul bisericii din Atlanta în care a predicat liderul drepturilor civile Martin Luther King Jr, a devenit un motiv esenţial pentru baza democrată.
Dar cea mai mare parte a Georgiei rămâne în majoritate covârşitoare conservatoare. Trump a făcut progrese şi în rândul populaţiei de culoare din Georgia, în special în ceea ce priveşte economia. El are o relaţie tensionată cu guvernatorul republican Brian Kemp, care a refuzat să îl ajute să anuleze rezultatul alegerilor din 2020, deşi Kemp îl susţine acum pe Trump.
Barack Obama a câştigat scrutinul prezidenţial în Carolina de Nord (16 electori) în 2008, dar niciun democrat nu a mai câştigat de atunci.
Sondajele arată că Harris are şanse în Carolina de Nord, propulsată de popularitatea sa în oraşele universitare Research Triangle Raleigh, Durham şi Chapel Hill, precum şi Charlotte şi Greensboro, celelalte mari zone metropolitane.
Campania republicană a fost zguduită de un scandal în care a fost implicat Mark Robinson, pe care Trump l-a lăudat şi susţinut în cursa pentru postul de guvernator al Carolinei de Nord. Pe un forum pornografic, Robinson s-a autointitulat „nazist negru” şi a susţinut reinstaurarea sclaviei.
Dacă Harris sau Trump se vor impune în „zidul albastru” şi în câmpurile de luptă din sud-est, alegerile vor fi încheiate în momentul în care atenţia se va îndrepta spre vest. Dar dacă rezultatul va fi împărţit, două state cu populaţie în creştere rapidă şi o mare parte a alegătorilor hispanici ar putea decide cursa.
Biden a adus Arizona (11 electori), odată conservatoare, în rândul democraţilor în 2020.
Dar, fiind singurul stat indecis care se învecinează cu Mexicul, Arizona se află în prima linie a unei lupte privind migraţia, una dintre cele mai importante probleme ale alegerilor. Trump i-a atacat în mod constant pe Biden şi Harris pentru că a cresct numărul migranţilor în ultimii ani şi a promis expulzări masive ale persoanelor fără documente dacă va câştiga.
Nevada (şase electori), unde se află Las Vegas şi Reno, a votat pentru democraţi în fiecare scrutin prezidenţial începând din 2004.
Dar lucrurile nu arată pre bine pentru Harris, în parte din cauza câştigurilor pe care Trump le face în rândul alegătorilor hispanici şi pentru că economia statului a fost deosebit de afectată în cazul gospodăriilor cu venituri medii şi mici.
Inflaţia din regiune a depăşit rata naţională în ultimii ani, în timp ce rata şomajului de 5,4 % este cea mai ridicată din toate statele americane, subminând poziţia economică a lui Harris.