Delfinii folosesc expresii faciale asemănătoare zâmbetului pentru a comunica intenții prietenoase și pentru a iniția joaca, arată un nou studiu publicat în revista iScience.
Cercetătorii au observat că aceste mamifere marine inteligente își deschid gura într-un mod specific atunci când vor să se joace cu alți delfini.
Echipa de cercetători condusă de biologul evoluționist Elisabetta Palagi de la Universitatea din Pisa a studiat comportamentul delfinilor în captivitate din Italia și Franța. Ei au constatat că delfinii își arată frecvent „zâmbetul” cu dinți atunci când se joacă cu alți delfini, mai rar cu oamenii și aproape niciodată când sunt singuri.
„Am dat peste această descoperire din întâmplare”, a declarat Palagi pentru AFP. „În timp ce observam comportamentul de joacă al delfinilor, am văzut cum începeau sesiunile de joacă deschizându-și gura unul în fața celuilalt, fără a mușca”.
Studiul a arătat că delfinii folosesc acest gest mai ales când se află în câmpul vizual al altor delfini. De asemenea, comportamentele agresive nu au fost niciodată asociate cu acest gest prietenos al gurii deschise.
Cercetătorii au descoperit că probabilitatea ca un delfin să imite expresia gurii deschise a altuia în decurs de o secundă era de 13 ori mai mare atunci când receptorul observa gestul inițial. Acest lucru sugerează că reacția este involuntară și că emoțiile sunt cu adevărat împărtășite între delfini.
Livio Favaro, coautor al studiului de la Universitatea din Torino, a explicat de ce delfinii ar putea folosi semnale vizuale în locul celor sonore: „Delfinii au dezvoltat unul dintre cele mai complexe sisteme vocale din lumea animală, dar sunetul îi poate expune, de asemenea, la prădători sau la cei care trag cu urechea. Atunci când delfinii se joacă împreună, un amestec de fluierături și semnale vizuale îi ajută să coopereze și să atingă obiectivele”.