António Guterres, secretarul general al ONU, declarat „persona non grata” de guvernul israelian

03 10. 2024, 01:00
Sursa foto: Profimedia

Guvernul israelian a transmis că secretarul general al ONU, António Guterres, este considerat „persona non grata” și i-a interzis intrarea în țară, informează Reuters.

Decizia vine pe fondul intensificării conflictului din Orientul Mijlociu, iar motivele oficiale ar fi legate de lipsa unei condamnări clare din partea lui Guterres a atacului cu rachete lansat de Iran asupra Israelului.

Ministrul de Externe israelian, Israel Katz, a spus, potrivit Ondavasca.com că Guterres nu a condamnat în mod atacul și, prin urmare, „nu merită să pășească pe pământ israelian”.

Tensiune între Benjamin Netanyahu și secretarul general al ONU

Relația dintre guvernul lui Benjamin Netanyahu și secretarul general al ONU a fost tensionată, în special de la începutul operațiunii militare din Fâșia Gaza, Guterres având o atitudine critică față de asediul asupra populației din Gaza și recent față de incursiunea terestră în Liban.

Katz l-a caracterizat pe António Guterres ca fiind un secretar general „anti-israelian” care oferă sprijin grupărilor considerate teroriste, inclusiv Hamas, Hezbollah și Iran, afirmând că va fi „o pată în istoria ONU”.