Prima ţară din G7 care renunţă la energia pe cărbune

01 10. 2024, 01:00
Sursa foto: Shutterstock

Ultima centrală pe cărbune din Marea Britanie, care a funcționat din 1967, se va închide oficial luni, marcând prima dată când o ţară din G7 nu mai utilizează cărbunele pentru a produce electricitate, relatează BBC.

Închiderea centralei inaugurate în 1967 reprezintă un pas simbolic în ambiţia Marii Britanii de a-şi decarboniza complet energia electrică până în 2030 şi de a atinge apoi neutralitatea în materie de emisii de carbon, până în 2050. Astfel, Marea Britanie devine prima ţară din G7 care renunţă la acest combustibil: Italia şi-a stabilit un obiectiv pentru 2025, Franţa pentru 2027, Canada pentru 2030 şi Germania pentru 2038. Japonia şi Statele Unite nu au o dată precisă.

Această închidere „marchează sfârşitul unei ere”, dar deschide şi „o nouă eră” care va favoriza crearea de noi locuri de muncă în sectorul energetic, promite într-un comunicat guvernul britanic, care a lansat în această vară un plan pentru energia verde.

Locul în care energia pe bază de cărbune a luat naștere

Încheierea activității centralei de la Ratcliffe-on-Soar marchează o etapă majoră în ambițiile țării de a-și reduce contribuția la schimbările climatice. Cărbunele este combustibilul fosil care produce cele mai multe gaze cu efect de seră atunci când este ars.

Marea Britanie a fost locul în care energia pe bază de cărbune a luat naștere, iar de acum, devine prima economie majoră care renunță la aceasta. „Este o zi cu adevărat remarcabilă, deoarece Marea Britanie și-a construit întreaga putere pe cărbune, adică revoluția industrială”, a declarat cel mai longeviv ministru al mediului, Lord Deben.

Prima centrală electrică pe cărbune din lume, Holborn Viaduct, a fost construită în 1882 în Londra de către inventatorul Thomas Edison, aducând lumină pe străzile capitalei.