„Există un Dumnezeu în toate!”. Gabriel Dorobanțu, exclusiv ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE

30 09. 2024, 10:28

Gabriel Dorobanțu este o stare, un fel de a fi perfect construit de sunetele muzicale pe care a avut priceperea să le emită armonios în cei peste 40 de ani de carieră.

„Atunci când spunem Gabriel Dorobanțu, subit ne vine în minte imaginea artistului cu părul negru, des și creț, cu un zâmbet parcă desenat, mereu la fel, un bărbat elegant atât la suflet, cât și la port. Ne mai vin în minte, de asemenea, inconfundabilele linii melodice ale șlagărelor „Să nu vii iar să mă cauți” sau „Hai vino iar în gara noastră mica”, piese cunoscute de generații întregi și ascultate de o lume întreagă, din Irlanda și până în Argentina. Personal, recunosc, mi-am dorit să aflu mai multe despre OMUL Gabriel Dorobanțu, de aceea, iată că acum este invitat în cel mai nou episod de podcast „Altceva cu Adrian Artene”.

Discuția care a depășit o oră, i-a purtat pe Adrian Artene și pe Gabriel Dorobanțu din copilăria artistului până astăzi, în zilele noastre, cu „popasuri” emoționante în copilărie, la începuturile carierei sau la întâlniri cu oamenii grei care i-au marcat existența.

Un capitol important al discuției s-a desfășurat în jurul celor mai puternice șlagăre pe care le-a interpretat artistul de-a lungul carierei.

„Aș vrea să luăm două-trei melodii – Hai vino iar în gara noastră mică, Niciodată și Să nu vii iar să mă cauți – să le aflăm povestea. Cum s-au născut aceste melodii?”, a fost provocarea lui Adrian Artene.

„Am mai povestit… Ele au fost niște cântece făcute din suflet și cu mult talent de Dumitru Lupu. „Gara Mică” și „Să nu vii iar să mă cauți” și încă alte multe cântece pe care mi le-a scris. Versurile actorului Florin Pretorian, care scria la vremea aia versuri și se împăca foarte bine cu Dumitru Lupu, el reușea să facă niște versuri surprinzătoare prin adresarea sinceră, directă, prin cuvintele bine alese, căutau să exprime o stare de moment a lumii de atunci și a prins foarte bine. Pe mine mă preocupă altceva… După atâta vreme, eu cânt Gara Mică, de exemplu, și succesul este și mai mare decât la început. Nu pot să înțeleg, e de neînțeles. Eu abia acum înțeleg cât de mare este acest cântec și nu numai ăsta. La început, când am cântat cântecele… le-am cântat pentru că îmi doream să cânt și că trebuiau înregistrate și mai era încă un cântec în palmares sau pe disc. Intuiam că vor fi niște cântece, că le alegeam după gustul meu, însă nu credeam că vor avea un asemenea impact. Însă vezi, există un Dumnezeu în toate. Probabil că și întâlnirea mea cu astfel de compozitori a fost binevenită și faptul că de multe ori am avut neobrăzarea să refuz, dar am avut și păreri de rău…”, a afirmat Gabriel Dorobanțu, la podcastul ALTCEVA.

Artistul a fost întrebat dacă există un cântec pe care l-a refuzat și l-a interpretat un alt artist, acel cântec devenind celebru.

„Nu-mi amintesc, dar au fost cântece cântate de colegele mele pe care și eu le-aș fi putut cânta tot atât de frumos și cred că și eu aș fi făcut succes. Nu era vorba de sentiment de invidie, cred că eram într-o alertă permanentă să fac și eu, să fiu și eu la fel de bine cum erau colegii mei. Am avut colegi și am colegi minunați și vorbesc cu ei la telefon și sunt artiști excepționali care sunt foarte mult respectați de public și am învățat foarte multe de la ei.

Am învățat foarte multe de la Marina Voica, de exemplu, am învățat să ascult. Marina Voica, deși cu o carieră uriașă în spate… stătea culise și se uita la mine, eu fiind un neica nimeni, era foarte curioasă să vadă ce fac eu, cum fac eu succes. Cântam la barul de noapte și am cântat și un cântec grecesc și a venit la mine și mi-a spus… «Să știi că ți se potrivește foarte bine să mai încerci, pentru că, știi, la un moment dat trebuie să facem și altceva, să nu se plictisească lumea”, a spus artistul.

CELE MAI IMPORTANTE MOMENTE:

06:03 – Gabriel Dorobanțu, invitat la „Altceva cu Adrian Artene”
12:10 – Cum ne scuturăm de tristeți și unde găsim bucuria
16:32 – Copilăria între mirosul de pâine coaptă și autobuzul-jucărie
21:16 – În căutarea lui Dumnezeu
24:53 – În liceu, scria poezii la revista „Fitil”
30:39 – A ratat admiterea la Medicină: „Puneam dinți frumoși”
32:32 – Începuturile în muzică: „Se cântau cântece despre partid!”
41:06 – Era proiectant, dar cânta în barurile faimoase ale anilor ’80
44:48 – Cum a resimțit cenzura comunistă
48:30 – Melodiile lui se difuzează și azi din Irlanda până în Argentina
57:37 – De ce nu s-a regăsit în muzica rock
01:00:05 – Regretul care îl însoțește
01:07:16 – Poveștile din spatele șlagărelor lui
01:10:52 – Motivul pentru care a părăsit Bucureștii
01:13:26 – „Mama mi-a luat mâinile și mi le-a sărutat”
01:19:25 – „Mi-e frică c-o să pună muzică când n-oi mai fi!”

ABONEAZĂ-TE la canalul de YouTube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletului.

Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de FacebookInstagramTik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.